EKOLOJİ HABER- Kış göçmeni olan nadir kuş türlerinden ipekkuyruk, uzun yıllar sonra tekrar görüntülendi. Yaklaşık sekiz yıldır, yayılış gösterdiği Karadeniz kentlerinde görülmeyen ipekkuyruk kuşu veteriner hekim Birol Hatinoğlu tarafından görüntülendi.
İpekkuyruk kuşunu yaklaşık sekiz yıldır aradıklarını belirten Hatinoğlu, “Ne zaman geleceği konusunda yaptığımız çalışmalar sonucunda geldiğinin farkındaydık. Bir keresinde avcı tarafından vurulan bir bireye rastlamıştık. O günden beri de bu kuşun peşindeydik. Nihayet bulduk. Buradaki birçok kuş gözlemcisine haber verdim. Türkiye’nin birçok yerinden kuş gözlemcileri türü fotoğraflamaya gelecek” dedi.
Hatinoğlu, ipekkuyruk kuşu hakkında şu bilgileri verdi:
“Bu zamanlarda ağaçlarda kalan meyvelerle besleniyorlar. Kuşun rengi ve türü bizim için çok farklı. Norveç-Finlandiya gibi kuzey ülkelerinde yaşayan bir tür. Kışları da Orta Avrupa’ya kadar geliyorlar. Norveç’te çok yaygın ama bizde nadir bir tür. Kışı geçirmek için çok az sayıda buraya geliyorlar.”
Kuş çeşitliliğini korumaya dönük çalışmalar yaptıklarını anlatan Hatinoğlu, “Doğu Karadeniz’de çektiğimiz 371’inci tür. Benim de Rize’de fotoğrafladığım 315’inci tür. Böylece bölgedeki diğer kuş türlerinin üzerinde farkındalık yaratıp korumaya çalışıyoruz. Kafkasya endemiği türlerimiz var; dağ horozu, urkeklik, sürmeli dağ bülbülü. Bu türler üzerinde ciddi bir av baskısı var. Bu türleri korumaya dönük çalışmalar yapıyoruz. Dağ Horozu şenlikleri yapıyoruz. Amacımız korumak” dedi.
İpekkuyruk kuşu, yaklaşık 20 santimetre uzunlukta, tüyleri kül kahverengi, tepeliği kırmızımsı olan, Avrupa, Asya ve Amerika’nın arktik bölgelerindeki ormanlarda yaşayan bir kuş türüdür. Türkiye’de Karadeniz Bölgesi ile Trakya’nın kuzeyinde görülen ipekkuyruk kuşu yazın böcek, kışın meyve taneleri ile beslenir.