Bir yıl geçti: Ne yaralar sarıldı ne sözler tutuldu

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

EKOLOJİ HABER- Maraş merkezli geçen yıl 6 Şubat’ta yaşanan 7.8 ve 7.5 şiddetindeki depremlerden en çok etkilenen kentlerden biri olan Hatay’da kamusal hizmetlerdeki sorunlar olduğu yerde duruyor. Resmi rakamların ölü sayısını 23 bin 65, yaralı sayısını ise 30 bin 762 olarak açıkladığı kentte, depremin üzerinden bir yıl geçmesine rağmen barınma, sağlık, eğitim, enkaz kaldırma ve yıkım bağlantılı sorunlar hala giderilemedi. “Devlet nerede?” sözüyle halkın tepkisinin en yüksek olduğu kentte, hukuksal süreç de aksamaların önünde engel olarak duruyor.

Çevre ve Şehircilik İklim Değişikliği Bakanlığı, kentte 13 bin 517 bina yıkıldığını, 8 bin 162 binanın acil yıkılması gerektiğini 67 bin 346 binanın ise ağır hasarlı olduğunu açıkladı. Toplamda 89 bin 25 binanın kullanılmaz hale geldiği kentte halen binaların birçoğu enkaz halinde ve yolların onarım işlemleri ise tamamlanamadı. AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, 12 Mart 2023’te yaptığı açıklamada, 183 bin konut ve 15 bin köy evi yapmayı hedeflediklerini belirtmişti. Erdoğan, ilk etapta 319 bin konut ve köy evini tamamlamayı amaçladıklarını belirtirken, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki de 220 bin 66 afet konutu ve 34 bin 129 köy evi olmak üzere 254 bin 195 konut inşa edeceklerini kaydetti. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ise, 11 Haziran 2023’te 11 ilde 32 bin 715 konutun ihalesinin yapılacağını açıkladı. Açıklamalara rağmen depremzedeler konteynerlerde yaşamlarını sürdürüyor.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre Kentte Emek Mahallesi’nin güneydoğusu, Cebrail Mahallesi’nin tamamı, Cumhuriyet Mahallesi’nin batısı, Esenlik Mahallesi’nin doğusu, Gazi Mahallesi’nin doğusu, Elektrik Mahallesi’nin doğusu, Armutlu Mahallesi’nin güneyi, Akdeniz Mahallesi’nin tamamı ve General Şükrü Kanatlı Mahallesi’nin Kuzeyi ve batısının bir kısmı rezerv alanında yer almasına rağmen tartışmalar sürüyor. Yine Cumhuriyet Mahallesi’nin doğusu, General Şükrü Kanatlı Mahallesi’nin güneyi, Emek Mahallesi’nin kuzey batısının büyük bir kısmı aynı zamanda riskli bölgeler arasında yer alıyor. Kentin merkezi ve ilçelerde rant tartışmaları yanı sıra yıkımın sürdüğü bölgelerde güvenlik riski yaşanıyor.

Kentin nüfus verilerine dair de muamma giderilmedi. Depremden önce, bir milyon 686 bin 43 olan nüfusunun büyük oranı göç etmek zorunda kaldı. Resmi hiçbir kurum, mevcut nüfus oranına dair henüz bir açıklama yapmadı. Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi tarafından hazırlanan “Deprem Göç Raporu”nda, depremin etkilendiği 11 ilden Ankara’ya 105 bin 405, Antalya’ya 154 bin 86, Mersin’e 65 bin 86, Kayseri’ye 40 bin 442, Muğla’ya ise 40 bin 300 kişinin göç ettiği kaydedildi.

Yol yapmakla övünen ve 2023 yılı hedefi 8 bin kilometre yol yapmak olan AKP iktidarı, depremlerde ağır hasar alan yolları da onaramadı. Ağır hasarlı yolların onarımı yapılmadığı gibi yağışlardan kaynaklı oluşan büyük çukurlar yer yer kazalara sebebiyet veriyor. Samandağ’da yolların bir kısmı hala kapalı haldeyken, İskenderun sahil şeridinin tamamı bozuk halde duruyor.

Depremden en çok etkilenen kesimlerin başında kadınlar geliyor. Birçok kadının yoksullukla boğuştuğu kentte devlet yardımların kesilmesi sonucu temel ihtiyaçlar karşılanmıyor. Yoksullu, işsizlik vb. sorunlar kadınlara şiddet olarak dönüyor. Birçok kadın enkazdan geriye kalan demirleri toplayarak geçimlerini sağlamaya çalışıyor olması dikkati çekti.

Konteynerlerin yetersizliğinden kaynaklı birçok aile çadırlarda yaşamını sürdürüyor. Vali Mustafa Masatlı’nın açıkladığı verilere göre, inşa edilen 205 konteyner kentte 187 bin 216 kişi yaşam sürdürürken, çadırlarda yaşayan nüfusa ait veri bilinmemekte. Yıkımın ağır olduğu Antakya, Samandağ, Defne ve İskenderun’da çadırlarda çok sayıda insan yaşarken, Defne evi isimli taziye evinde ise 11 aile olmak üzere toplam 20 kişi zor koşullarda yaşamlarını sürdürüyor. Konteynır ve çadırlarda yaşayan insanlar zaman zaman yağışlardan kaynaklı su baskınlarıyla karşı karşıya kalıyor.

Bir yıl geçti: Ne yaralar sarıldı ne sözler tutuldu

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

BEDA
Giriş Yap

Ekolojihaber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin