ÇEV-DER Başkanı Ali Kalçık: “Van’ın en büyük sorunu Van Gölü’dür”

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’nin en büyük gölü olan Van Gölü, yaşadığı sorunlarla gündemden düşmüyor. Kirlilik, kıyı işgali ve aşırı kuraklıkla mücadele eden göl, her geçen gün daha çok kirlenerek daha çok çekiliyor. Van Çevre Derneği Başkanı Ali Kalçık, gölün göz göre göre yok olduğunu söylüyor.

Haber ve görüntü: İshak Kara – Van

“Van Gölü’ne günde tonlarca metreküp kanalizasyon, evsel atık atıyoruz kimsenin umurunda değil Van Gölü Geleceğiz ve en büyük değerimizdir bu değerimizi kurumamız gerekir” bu sözler
Van Çevre, Tarihi Eserleri Koruma, Araştırma ve Geliştirme Derneği (ÇEV-DER) başkanı Ali Kalçık’a ait . Son dönemlerde Van Gölü ile ilgili yaptığı çalışmalarla bilinen Kalçık, gölün önemine ilişkin şu sözleri kullanıyor: ”Doğu Anadolu’yu anlattığımız zaman 16 il olduğunu söylüyoruz. Yakın tarihlere kadar nüfusu 50 bin olan Van şimdilerde 1 buçuk milyona dayandı. Bunun bir nedeni de Van Denizidir. Muş ve Van kıyaslaması yaparsak Muş’ta güzel dağlar, Ovalar, Nehirler olan bir il köyleriyle birlikte halen 300 bin nüfusa sahip Van’ın nüfusu 1 milyon 200 bin olmasının sebebi Van Gölüdür. ”

VAN GÖLÜ’NÜN DEĞERİNİ BİLMİYORUZ

Kalçık’a göre göl hak ettiği değeri görmüyor. “Bunu ne kadar koruyoruz o çok önemli, bugün kıymetini bilmediğimiz yarın elimizden gidince ne kadar acı çekeceğimizi kelimeler tarifi yoktur. Göl doğanın Allah’ın bize bahş ettiği en büyük ekolojik ödüldür. Maalesef kıymetini bilmiyoruz. ” diyen Kalçık, gölün ekosistem zenginliği hakkında şunları dile getiriyor:

“Van Gölü havzası çok önemli bir sulak alan havzasıdır. Bu para pulla alınmayacak kadar değerli ve kıymetli bir varlıktır.

Hem ileri biyolojik arıtmadır hem de milyonlarca canlının yaşam alanıdır. İlkbaharda oraları gezerseniz bir senfonidir. Maalesef biz bununda kıymetini bilmiyoruz. “Van gölü son dönemlerde yaşadığı sorunlarla sürekli olarak gündemde. Kalçık, yaşanan sorunları şöyle özetliyor: ” Dolgu yaptık, yol yaptık, İmara açtık vs tahribe uğrattık. Bununla beraber Dünyanın en temel sorunu küresel ısınmadan kaynaklı ciddi bir sorun var. Dünyayı tehdit eden bir sorun var. Özelde de Van’da ve bölgemizde ciddi bir sorundur. Van Gölü çok değerli ve kıymetlidir. 70 milyon metreküp su azalmış onu besleyen bütün kaynaklar 120’ye yakın dere ve akarsuların önemli bir kısmında su yok. ”

BÜTÜN GÖL VE NEHİRLERDE SU DİBE VURMUŞ

Sadece Van Gölü değil onu besleyen kaynaklar da ciddi bir tehlike yaşıyor.
“Zilan, Karasu, Bendimahı, Engil gibi büyük kaynaklar su yok denilecek noktaya gelmiş. Bütün göller bütün nehirler bütün barajlar su dibe vurmuş, bu bir felaketin açık şeklidir.
Van Gölü en büyük değerimizdir bu değerimizi kurumamız gerek bu hepimizin geleceğidir. Allah’ın bize bahş ettiği bu kadar güzel bir değeri mutlaka kurumamız gerekiyor. Çağrımız bu değeri kurumak adına kıymetini bilmiyoruz. Deniz var ne olacak yıllardır kanalizasyon akıyor. Günde Tonlarca metreküp kanalizasyon, evsel atık atıyoruz kimsenin umurunda değil Sazlıklarımız kurudu kimsenin umurunda değil bu bataklıktır kurutulması gerekir. Kimsenin umurunda değil bu anlamda çok önemli bir değerdir. Bizde bunun mücadelesini veriyor vermeye de devam edeceğiz.”

ÇEV-DER Başkanı Ali Kalçık: “Van’ın en büyük sorunu Van Gölü’dür”

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

BEDA
Giriş Yap

Ekolojihaber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin