EKOLOJİ HABER- Van’da atık malzemelerden çeşitli ürünler yapan Serhan Özlemez, hem geri dönüşüme hem de doğaya katkıda bulunuyor. Özlemez, aynı zamanda eski mobilyaların da tamirini ve boyasını yaparak tekrar kullanılmalarını sağlıyor.
Serhat News’te yer alan habere göre 42 yaşındaki Serhan Özlemez, Van’da açtığı tamir atölyesinde hem atık malzemeleri geri dönüşümle yeniden kullanılır hale getiriyor hem de eskimiş mobilyaların tamirini yaparak tekrar kullanılmalarını sağlıyor. Yaklaşık bir yıldır bu işi yaptığını söyleyen Özlemez, daha önce inşaatlarda boyacılık yaparak yaşamını devam ettirdiğini aktarıyor. Özlemez, atık malzemelerin doğaya verdiği zararın önüne geçmek için insanların bilinçlendirilmesi gerektiğini de vurguluyor.
Geri dönüşüm mantığının Van’da pek yaygın olmadığını belirten Özlemez, insanların bir sehpanın ayağı kırıldığı zaman onu tamir etmek yerine çöpe attığını söylüyor. Özlemez, çöpe atılan ürünlerin yerine daha önce yenisinin alındığını ifade ediyor. Fakat yaşanan ekonomik krizle birlikte insanların ellerinde bulunan malzemeleri geri dönüştürmeye başladıklarını da söylüyor.
“İnsanların atık malzemeleri, kırılan, eskiyen eşyaları artık çöpe atmadığını görünce bir atölye açmaya karar verdim” diyor Özlemez. Atölye fikri ortaya çıktıktan sonra hemen bir yer bulup atık malzemeleri toplamaya başlıyor Özlemez. Sadece atık malzemeleri geri dönüştürmek amacıyla değil eskimiş eşyaların tamirini de yaparak atölye çalışmalarına devam eden Özlemez, “Eski mobilyaları tamir ederek bir ağacın daha kesilmesine engel olmuş oluyorum” diyor.
Özlemez, ekolojik olarak her ne kadar bir hassasiyeti olsa da birazda ekonomik boyutuyla bu işe başladığını aktarıyor. İnşaat sezonunun sadece belli dönemlerde olması Özlemez’i ekonomik olarak oldukça zorlamış. Hal böyle olunca el becerisi de körelmesin diye açtığı atölyede hem üretim yapma fırsatı buluyor hem de doğaya katkıda bulunuyor.
Birçok mobilya çeşidi de yapan Özlemez, mobilyacıların sattıkları fiyatların altında satıyor ürünlerini. Özlemez, “Bir mobilyacıda yaklaşık 8 bin TL’ye satılan bir berjeri 3 bin TL’ye satıyorum. İnsanların alım gücü düşük olduğu için daha ucuz olanı arıyorlar” diyor. Yaptığı mobilyaların da gelirine katkısı olduğunu belirten Özlemez, yine de geçim sıkıntıları yaşamaya devam ettiğini de ifade ediyor. Yaşanan ekonomik krizin herkesi olduğu gibi kendisini de etkilediğini aktararak, sadece doğayı korumak için bu işi yapabileceği zamanların olmasını umduğunu söylüyor.
Yaptığı işi sevdiğini, bir atık malzemeyi bir ürüne çevirirken keyif aldığını söyleyen Özlemez, atık ürünlerin doğaya verdiği zararı da öğrenmiş olduğunu ifade ediyor. Özlemez, son olarak, “Atık ürünlerin çevreye verdiği zarar hiç tahmin edemediğimiz boyutlarda. İnsanların bir gün bunun bilincine varacağını umuyorum” diyor.