Türkiye’nin dört bir yanından binlerce hayvan hakları savunucusu seslendi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

EKOLOJİ HABER- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla hazırlanan ve Meclis’e sunulan sokak hayvanlarının toplatılması ve ir ay içinde sahiplenmezlerse katledilmesini öngören Hayvanları Koruma Kanunu‘nda yapılacak değişiklik teklifi bugün Türkiye‘nin pek çok kentinde yapılan eylemlerle protesto edildi.

En büyük protesto eylemi İstanbul’da yapıldı. Türkiye’nin birçok kentinden gelerek Yenikapı’da buluşan hak savunucuları, binlerce kişinin katıldığı “Adalet Mitingi”nde “kanlı yasa” olarak nitelendirdikleri teklifin geri çekilmesini istedi.

Burada konuşan CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, CHP’nin her türlü katliamın karşısında olduğunu söyledi:“Bu teklifi Meclis’e getirmeleri durumunda CHP bu katliam yasasına hayır diyecektir. Eğer ortada bir sorun varsa bu sorunun çözümü bilim insanları ile masaya oturmaktır. Belli masalarda kararlar alıp Türkiye toplumuna dayatamazlar. CHP’li belediyelerimiz konuyla ilgili çalışıyor. Biz de yakından takip ediyoruz.”

 

TİP Sözcüsü Sera Kadıgil de teklife karşı çıkacaklarını belirterek AKP iktidarının 20 yıldır konunun çözümü için harekete geçmediklerini vurguladı: “Parmaklarını kıpırdatmayanlar, şimdi sokaktaki canlarımıza gözünü dikti. Öldüremezsiniz kardeşim.”

 

İstanbul Barosu Başkanı Filiz Saraç ve beraberinde çok sayıda avukat da mitinge katıldı. Baronun Hayvan Hakları Merkezi Sözcüsü Av. Bahtiyar Güner şunları söyledi:“Sözde çözüm olarak dayatılan katliam tasarısına karşı canlar adına her zaman mücadelenin bu tarafında olduk, olmaya devam edeceğiz. Bundan 20 yıl önce ortak ve vicdani bir siyasi akılla hazırlanan 5199 sayılı yasa çözüme elverişli ve ziyadesiyle yeterlidir. Hiçbir canlının yaşam hakkı asla tartışma konusu yapılamaz, bu konuda taviz verilemez. Hayvanların, barınak adı altında her biri birer Hayırsız Ada’ya dönecek etrafı çevrilmiş alanlarda toplanıp açlık, susuzluk ve hastalıklara maruz bırakılarak acı içinde ölmelerine göz yumulamaz.”

 

 

Daha önce “uyutma” adı altında hayvan katliamıyla ilgili yasa çıksa bile uymayacaklarını açıklayan veterinerler de miting alanındaydı. Konuşmacılardan Veteriner Hekim Mustafa Tepret, “Bizler kiralık katil değiliz, olmayacağız da” derken, Serbest Veteriner Hekimler Derneği‘nden Zehra Sinem Karslı Parmaksızoğlu, “Sorunu biz yaratmadık ama çözümün parçası olmak için hazırız” ifadelerini kullandı: “28 yıldır mesleğimi icra ederken binlerce yaralanmış, taviz edilmiş, terk edilmiş, işkence edilmiş masum ile karşılaştım. Her defasında aklımdan aynı şey geçti: İnsan kadar tehlikeli bir canlı olamaz. Bu problemi çözmek için kısırlaştırmanın yanı sıra üretimi ve satışının sonlandırılmasıdır.”

 

İZMİR

İzmir’de binlerce Cumhuriyet Meydanı’ndan Gündoğdu Meydanı’na yürüyüşüyle birlikte başlayan mitingde hak savunucuları “AKP istifa”, “Hayvana, insana, yeryüzüne adalet” ve “Bu daha başlangıç mücadeleye devam” sloganları attı.

Mitingde İzmir Yaşam Savunucuları adına açıklama yapan Pınar Alpasin, “Bugün ötenazi, uyutma, doğal yaşam alanı, Avrupa modeli gibi yumuşatılmış ifadeler ile sokakta yaşayan köpeklerin ömür boyu hapsedilmesine ve öldürülmesine yönelik “etik dışı ve kanun dışı” uygulamaları protesto etmek, hayvanların yalnız olmadığını haykırmak için buradayız. Yüzyıllardır köpeklerle paylaştığımız bu sokaklarda, dostlarımızın yanındayız!” dedi.

 

İktidarın sorunu çözmek için yıllardın harekete geçmediğine vurgu yapan Alpasin, “Köpeklerin sayısının bu kadar fazla olmasının nedeni bizler değiliz; 20 yıldır kısırlaştırma yapmayan, bakımevi kurmayan, denetlenmeyen belediyelerdir. Bu iktidarın hayvan düşmanı politikalarının bir sonucudur” diye konuştu.

 

Yeşil Gazete

Türkiye’nin dört bir yanından binlerce hayvan hakları savunucusu seslendi

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

BEDA
Giriş Yap

Ekolojihaber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin