Belediyeler ve siyasi partilerin sokak hayvanlarıyla imtihanı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

EKOLOJİ HABER- Türkiye’de hayvan haklarıyla ilgili yasal düzenlemeler bulunsa da, sokaklarda yaşanan gerçeklik, bu düzenlemelerin yetersiz olduğunu açıkça ortaya koyuyor.2004 yılında yürürlüğe giren Hayvanları Koruma Kanunu, önemli adımlar atmış olsa da, belediyelerin sorumluluklarını yerine getirmemesi, sokak hayvanları ve diğer hayvanların yaşamını olumsuz etkiliyor. Kanunlar olmasına rağmen, birçok belediye sahipsiz hayvanlarla ilgili görevlerini ihmal ediyor.

 

Kanunlar olmasına rağmen hayvanların bakımı ve kısırlaştırılmasını yapmayan belediyeler, hayvanları toplama kamplarını andıran yerlere taşıyıp başka illere veya ilçelere götürmeye devam ediyorlar. Bu dönemde, hayvan severlerin, sivil toplum kuruluşlarının ve derneklerin, belediye başkanlarından somut adımlar beklediği bir gerçektir. Tüm bu sorunları ve çözüm önerilerini Hayvan Haklarını Koruma Federasyonu (HAYFED) Başkanı Nihal Kasa ile ele aldık.

 

Türkiye’de hayvan haklarıyla ilgili mevcut durum, yasal düzenlemelere rağmen ciddi sorunlarla karşı karşıya.2004 yılında çıkarılan Hayvanları Koruma Kanununa rağmen, özellikle belediyelerin sahipsiz hayvanlar konusundaki sorumluluklarını yerine getirmemesi, sokaktaki hayvanların yaşamını olumsuz etkilediğini belirten Hayfed Başkanı Nihal Kasa, ‘’Türkiye’de hayvan haklarının korunduğunu maalesef söyleyemeyiz. Çünkü ülkemizdeki mevcut olan 2004 yılında çıkarılan hayvanları koruma kanunu olmasına rağmen, bu kanun belediyelere sahipsiz hayvan sorununa yönelik olarak kısırlaştırma ve bakımevi kurma görevi verdiği halde belediyeler yirmi yıla yakın bir süredir kısırlaştırma yapmıyorlar. Hayvanlar hızla üreyip çoğaldıkları içinde bir taraftan insan zulmü altında öte yandan belediye vahşetleri altında can veriyorlar. Tabii ki bunu sokaktaki hayvanlara yönelik olarak söyleyebilirim. Bunun dışında yaban, çiftlik ve yük hayvanları birçok türe ilişkin çok sorun var. Dolayısıyla Türkiye’de hayvan hakları korunuyor diyemem çünkü kanun uygulanmıyor’’ dedi.

Siyasi partilerin seçim öncesi dönemde sahipsiz hayvanları birer seçim aracı olarak görmesi ve kısırlaştırmanın hayvanların yaşadığı sorunları çözme potansiyelini göz ardı etmeleri, hayvan hakları konusunda ciddi bir eksikliği ortaya koyduğunu belirten Kasa, şunları söyledi: ‘’Siyasi partiler maalesef ki şu anda seçim öncesi dönemde sahipsiz hayvanları adeta bir seçim yatırımı haline getirdiler. Ve sahipsiz havyan sorununun çözümü kısırlaştırmadır. Bu kısırlaştırmayı kanun belediyelere vermiştir. Fakat Türkiye’de 1389 belediyeden Bin yüz belediyenin henüz kısırlaştırma merkezi ve bakımevi yoktur. Siyasi partiler ise belediye başkanlık seçimlerinde her belediyenin kendi kısırlaştırma merkezi olup bu sorunu çözmesi gerekirken, daha kısırlaştırma merkezi olmayan bir belediyenin siyasi partisi dahi hayvanlara yönelik halkın gazını almaya çalışıyorlar. Hayvanları toplayacağız ve onlara bakacağız gibi açıklamalar yapıyorlar bunlar gerçek değil. Bu açıklamalar halkı kandırmaya yönelik açıklamalardır.’’

 

Munzur Press

Belediyeler ve siyasi partilerin sokak hayvanlarıyla imtihanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

BEDA
Giriş Yap

Ekolojihaber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin