Van- Hakkari yolundaki Güzeldere Geçidi ölüm yoluna döndü

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

EKOLOJİ HABER- Van-Hakkâri kara yolunda çığın sürüklediği minibüsün şarampole yuvarlanması sonucu 1 kişi hayatını kaybetti, 12 kişi yaralandı. Güzeldere Geçidi olarak bilinen bölgede yaşanan çığ felaketinin hemen ardından bölgede adeta seferberlik yaşandı. Sadece Van-Hakkari’yi bağlamayan aynı zamanda iki il arasındaki birçok ilçenin de güzergahı olan alandaki elim kazan ve can pazarı bir kez daha geçtiğimiz yıllarda yaşanan olumsuzlukları ve Van’da son yıllarda eksik olmayan çığ facialarını hatırlattı.

 

Yaşanan çığ sonrası gözler 2013 yılında Van-Hakkâri kara yolunda ‘32 virajlar’ olarak bilinen 2 bin 730 rakımlı Güzeldere Geçidi’nde, trafik güvenliğinin sağlanması ve yağışlı havalarda ulaşımda aksamaların yaşanmaması için yapımına başlanan fakat 11 yıldır bitmeyen tünele çevrildi. Yıllar önce yapımına başlanan dönemde 2019’da bitmesi beklenen tünel adeta yılan hikâyesine dönerken sürücülerin korkulu rüyası olan yol bu süreçte onlarca faciaya neden oldu. Tıpkı Van Çevre Yolu, İkincisi yapılmayan İkinci Tüp, Bahçesaray yolu için yeni tünel gibi bir türlü tamamlanamayan çalışmalardan olan Güzeldere Geçidi yeni bir kazayla daha gündem olurken Şehrivan’a konuşan isimler vatandaşların endişeli olduğunu belirterek tünelin bir an önce bitmesi talebinde bulundu.

 

 

Bu isimlerden birisi olan ve sık sık o bölgedeki çalışmalarla ilgili söylemleri ile öne çıkan Doğu Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (DOĞUSİFED) Yönetim Kurulu Başkanı Müslüm Erbay, bölge halkının endişeli olduğunu dile getirerek, “Güzeldere tünelinin 2013 yılında temeli atıldı. Uluslararası bir yoldur. Karadaniz’de birçok tünel yapıldı ve bunlar kısa bir sürede tamamlandı. 2013 yılında temeli atılan bu tünel aradan 11 yıl geçmesine rağmen hala tamamlanmadı. Bu da yakışmıyor. Canımız yanıyor. O yolda her yıl kazalar yaşanıyor. Çığın yaşandığı bölge çok yüksek bir yer. Oranın kış şartları da çok ağır. Yollar da dar. Burada yıllardır lazalar oluyor. Çığ dolayısıyla yol kapandı ve yüzlerce araç orada bekledi. Tüneli bitirmek çok zor mu? Yıllardır bu tünel bir türlü bitmedi. Oraya bir bütçe ayrılırsa en fazla 3 yıl içerisinde bitecek bir tüneldir. Bölge halkı da çok endişeli. Bu tünelde ışık göründü. Kaynak aktarılıp tünelin hızlı bir şekilde bitmesi lazım” diye konuştu.

 

 

Başkale ilçesine bağlı Ekecek Köyü’nde muhtarlık yapan Adem Çakır, Güzeldere Tüneli’nin bitmemesinden dert yanarak, “32 virajlar tehlike arz ediyor. Ülkede birçok tünel yapıldı ama Güzeldere Tüneli 11 yıldır tamamlanmadı. Yolda sürekli kazalar oluyor. Bir çığ felaketi yaşandı. Maalesef bir vatandaş hayatını kaybetti, 12 kişi yaralandı. Biz özellikle kışın o yolda gidip gelmekte çok sıkıntı çekiyoruz. Ulaşım sıkıntımız var. Uluslararası bir yolun bu şekilde vatandaşı mağdur etmesi çok üzücü bir durum. Bir an önce tünelin tamamlanmasını talep ediyoruz. İnsanlar korkmadan, endişe etmeden ulaşımını sağlayabilmeli” diye aktardı.

 

Kaynak: Şehrivan

Van- Hakkari yolundaki Güzeldere Geçidi ölüm yoluna döndü

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

BEDA
Giriş Yap

Ekolojihaber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin