Malatya’nın ticari hayatının bel kemiği yıkıldı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

EKOLOJİ HABER*- araş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki büyük deprem Malatya’da da büyük yıkıma neden oldu. Kent merkezinde hasar görmeyen bina ise neredeyse yok. Yeni inşaa edilen binaların da yıkılmış olması öfkeyi daha da artırıyor.

Artı Gerçek’ göre Depremde, kentin esnaflık açısından bel kemiği olarak bilinen Yeni Hamam Mahallesi Cezmi Kartal Caddesi’ndeki oteller, kuyumcular, baharatçılar ve bakırcıların bulunduğu binalar ile tarihi yapılar da yıkıldı. Yıkımın olduğu noktalarda asker ve polis güvenlik amacıyla nöbet tutarken, tarihi Bakırcılar Çarşısı’nda dükkanları enkaza dönen esnaf da hırsızlıklara karşı bekleyişini sürdürüyor.

 

ESNAF ABDULLAH: YENİ YAPILAN BİNALARIN ÇOĞU YIKILDI

Bakırcılar Çarşısı’nda dükkanı bulunan 43 yıllık esnaf Abdullah, enkaza dönen dükkanının önünde hıçkıra hıçkıra ağlayarak halini anlattı. Soyadının yazılmasını istemeyen Abdullah, Büyük Otel’in de yer aldığı Bakırcılar Çarşısı’nın Malatya’nın en merkezi bölgesi olduğunu, çevre illerden dahi buraya alışverişe gelenler olduğunu söyledi. Ticaret yapılacak sağlam tek bir binanın kalmadığını belirten esnaf, “Büyük Otel’in bulunduğu pasaj 1960 yıllarında yapılmıştı. Buralar önce Toptancılar Hali idi. Daha sonra perakende hale getirildi. Eski Şile Pazarı yıkıldı. Tarihi camilerimiz yıkıldı” dedi.

 

‘ÇADIR SIKINTISI VAR’

Akpınar Meydanı’nda bulunan şubesinin de yıkıldığını, evinin hasarlı olduğunu anlatan Abdullah, şimdilik babadan kalma eski müstakil evde idare ettiklerini belirtti ve ekledi:

“Malatya da neredeyse güvenle oturacak bina kalmadı. Yeni yapılan binaların çoğu yıkıldı. Fahri Kaya dediğimiz yeni yerleşim yeri, Tecde, Yüz Akı Bulvar dediğimiz yeni 3-4 senelik binaların duvarları patlamış ve perdeleri, dolapları, koltukları hepsi görünüyor. İki senelik binalar bile patlamış durumda. Malatya çok kötü bir durumda. Yardımlar çok zor ulaştı. Depremin ikinci günü yardımlar gelmeye başladı. Gıda konusunda sıkıntı yok. Çadır konusunda sıkıntımız var.”

‘BU ACININ HESABINI KİM VERECEK?’

Temelli Caddesi üzerinde bulunan Kırçuval Otel’i enkazı önünde arama kurtarma çalışmalarını izleyen bir genç ise şunları söyledi:

“Niyazi Mısri, Malatya’nın tüm iş piyasasının olduğu yer. Bitti, Malatya dümdüz oldu, Malatya’nın bel kemiği kırıldı. Herkes küpünü doldurmanın peşinde. Ama özellikle müteahhitlerin üzerine düşsünler. Bu insanların hesap vermesi gerekiyor.

Türkiye deprem bölgesi. Tüm dünya biliyor. Bunu bildiği halde binaları nasıl sağlam yapmazsın? Türkiye’de en ucuz şey insan hayatıdır. Seçime gelince milyonlar ayırmayı bilirler. Kimse bana adaletten bahsetmesin, milletin ciğeri yanmış. Bu acının hesabını kim verecek?”

 

Dün (10 Şubat) arama kurtarma çalışmalarının devam ettiği Kırçuval Otel’in önünde bilgi aldığımız bir belediye çalışanı, 24 kişinin enkaz altında kaldığını, 4 kişinin sağ kurtarıldığını ifade etti. Aileler ise enkazın önünde, sevdiklerinden iyi bir haberin gelmesini umutla bekliyor. Otelin enkazındaki arama kurtarma çalışmalarına Manisa’nın Soma ilçesinden gelen 41 madenci de katılıyor.

 

 

Malatya’nın ticari hayatının bel kemiği yıkıldı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

BEDA
Giriş Yap

Ekolojihaber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin