Ağrı’daki sokak satıcıları aşırı soğuklarla mücadele ediyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

EKOLOJİ HABER- İşsizlik oranındaki şampiyonluğu, yoksulluk oranındaki hızlı artış ve yurtdışına verdiği göçler ile sık sık adından söz ettiren Ağrı ilinin kış havası da en az bu başlıklar kadar meşhur. -40 dereceleri bulan havalar, kışın uzun geçmesinden dolayı hayatı her anlamıyla zorlaştırıyor.

İşsizliğin en çok olduğu illerin başında gelen şehirde bu kış şartlarıyla mücadele eden bir kesim var. Yani şehirdeki sokak satıcıları. Şüphesiz şehrin bu soğuk havasından en çok etkilenen kesimlerin başında gelir sokak satıcıları.

 

30 seneye yakındır Diyadin çarşısında balık satan Mintaz Turan, Ağrı’nın çetin kış şartları ile ekonomik krizden de şikayetçi:“Bu memlekette iş yok, güç yok. 30 senedir kar kış demeden bu soğuk havalarda çalışıyoruz. Bu çektiğimiz işkence gibi çileye rağmen zor geçiniyoruz. Paranın değeri kalmamış. Bin lira yüz liranın değerine gelmiş, yüz lira ise on liranın değerine gelmiş. Günlük bin lira kazansak bile, şuradaki marketlerden birine girsek iki poşet eşya ya alırız ya da almayız. Geçinmek zor gerçekten” diyor.

 

Gelir dağılımındaki adaletsizliğe de dikkat çeken Turan, şunları diyor:“Bu memleket Sibirya gibi soğuk bir yer. 5-6 ay karın, soğuğun altında kalıyoruz. Yaşanılacak gibi değil. Birilerinin durumlarının iyi olması, ceplerinin dolu olması bizim de iyi olduğumuz ve geçindiğimiz anlamına gelmesin. Uzaktan görüldüğü gibi değil. Gelip burda halimizi görsünler, neler çektiğimizi görürler”.

 

Eski Van Caddesi’nde 15 senedir seyyar satıcılık yapan Özgür Bayram adlı seyyar satıcı da kış şartlarından ve ekonomik krizden şikayetçi: ” 15 senedir Ağrı’da seyyar satıcılık yapıyorum. Hava -20’lerde de olsa -30’larda da olsa ekmeğimiz için tezgahımızı açıyoruz. Ağrı’nın kış şartları gerçekten çok zor. Diğer mevsimlere göre kışın şartlar çok değişip, zorlaşıyor. Böyle olunca yaz ile kış satışları arasında fark oluyor. Üstelik kışın elektrik, doğalgaz, temel gıda anlamında masraflar iki katına çıkıyor. Bu da işimizi daha da zorlaştırıyor’.

 

Ekonomik krizden dolayı yetkililere de seslenen Bayram, şu çağrıyı yapıyor:“Bir malın fiyatı değerinin on katına çıkmış. Örneğin; temel gıda maddelerinden olan yumurtanın kolisi iki sene önce otuz liraydı, bugün doksan lira olmuş. Bu konuda devlet büyüklerimizden konuya el atmalarını istiyoruz. Çünkü herkesin maddi durumu iyi değil. Çok zor geçinen vatandaşlarımız var. Eskiden asgari ücret bin lirayken millet rahat geçirebiliyordu. Şimdi sekiz bin, on bin alanlar bile bu şartlar altında geçinmekte zorlanıyorlar”.

 

Munzur Press

 

Ağrı’daki sokak satıcıları aşırı soğuklarla mücadele ediyor

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

BEDA
Giriş Yap

Ekolojihaber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin