EKOLOJİ HABER- Giresun Alucra’da, Karayolları 16’ncı Bölge Müdürlüğü tarafından işletilip kapasite artışına gidilen kalker ocağının orman, tarım ve mera alanına doğru genişletilmesi için “ÇED gerekli değil” kararı verildi
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Giresun’un Alucra ilçesi Aktepe Köyü’nde bulunan ve Karayolları 16’ncı Bölge Müdürlüğü tarafından işletilen kalker ocağının kapasite artışı için “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değil” kararı verdi. Şebinkarahisar-Alucra-Şiran (Alucra-Şiran) yollarının bakım ve onarımı için hammadde sağlamak amacıyla işletilen ocak, 7,55 hektardan 19,22 hektara çıkarılacak.
Patlatmalı açık ocak şeklinde işletilen ocağın kapasitesi ise yıllık 420 bin tondan 1 milyon 250 bin tona çıkarılacak.
Ordu-Trabzon-Rize-Giresun-Gümüşhane-Artvin Planlama Bölgesi 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda orman, tarım alanı ve akarsu vasfı taşıdığı görülen taş ocağı sahası, Tapu Kadastro ve Genel Müdürlüğü Parsel Sorgulama Uygulaması kaydında ise mera ve orman arazisi olarak kayıtlı.
Aktepe Köyüne 3, Mesudiye Köyüne ise 2 kilometre uzaklıktaki taş ocağa en yakın konut sadece 480 metre uzaklıkta. 80 metre ötesinde Hayran Deresi bulunan taş ocağı sahasında Alucra Aktepe Sulaması kapsamında yapılacak ana boru hattı geçiyor. İklim krizine ve aşırı yağışların heyelan riski oluşturduğuna değinilen ÇED dosyasında, ocak sahasının 500 metre kuzey yönünde aktif heyelan alanı bulunduğu bilgisine yer verildi.
MA