EKOLOJİ HABER- Bursa’nın Nilüfer ilçesinde bulunan Kayapa Mahallesi’nde planlanan çöp toplama sahası projesi, mahalle sakinlerinin ve yerel halkın büyük tepkisini çekmeye devam ediyor. “Kayapa’da Çöplük İstemiyoruz Platformu” üyeleri ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bursa İl Örgütü projenin çevresel risklerine ve bölge için oluşturduğu tehlikelere dikkat çekmek amacıyla Bursa Büyükşehir Belediyesi önünde bir araya geldi. Platform üyeleri, çevre mühendisleri ve akademik odaların temsilcileri, proje konusunda bilimsel ve çevresel kaygılarını dile getirdiler.
Kayapa’da planlanan 185 hektarlık çöplük projesinin çevre ve yerel nüfus için ciddi riskler taşıdığını belirten Kayapa’da Çöplük İstemiyoruz Platformu’ndan Bekir Gelenli, Uludağ Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nden oluşan bir heyetin çalışma raporlarına göre Karacabey-Muratlı bölgesinin daha uygun bir alternatif olduğunu savundu.
Gelenli, bölgenin yeraltı su kaynakları açısından zengin olduğunu ve karstik kireç taşından oluşan bir zemine sahip olduğunu belirterek, “Bölgemiz yeraltı suyu ve yüzeysel sular açısından çok zengin bir bölge. Ve bölgenin zemini karstik kireç taşından oluşuyor. Şu an Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, bölgeyi 185 hektarlık bu geçirgen kaya zemini üzerinde izole etme niyetindeler. Ancak bu, projenin kendi maliyetinden çok daha büyük bir maliyet gerektiren karmaşık bir işlemdir. Basit yöntemlerle yapılamaz. Basit yöntemlerle yapıldığı takdirde bölgedeki Uluabat fay hattı gibi doğal oluşumları etkileyebiliriz. Normal membranlar atmosfer koşullarından etkilenme riski taşır. En ufak bir sızıntı, bölgedeki yeraltı su kaynaklarını, yüzey sularını ve ileride içme suyu olarak kullanmayı düşündüğümüz Kayapa Göleti’ni zehirleyebilir. Bu zarar geri döndürülemez.” dedi.
Gelenli, çöplükten kaynaklanan sızıntı sularının nasıl kontrol edileceği ve arıtılacağı konusunda net bir planın olmadığını vurgulayarak şunları ekledi: “Çöplükte oluşan sızıntı suları, çöplükten kaynaklanan suların nasıl deşarj edileceği konusunda net bir açıklama yapılmadı. Arıtma tesisi kurulacak gibi söylemler var, ancak çevre mühendisliğinin temel prensibi şudur: Çöplük, üst kotlara taşınmamalıdır. Bu nedenle çöplük, bölge mevcut yerleşim birimlerinin üst kotlarında bulunduğu için herhangi bir sızıntıya açıktır ve ciddi olumsuz etkilere yol açabilir.”
Taş ocaklarının neden olduğu can kayıplarına da dikkat çeken Gelenli, “Bölgedeki taş ocakları nedeniyle her yıl birçok ölümlü trafik kazası oluyor. Buna ilaveten her gün Bursa’nın yüzde 70’nin çöpünü tesise taşıyacak binlerce ağır tonajlı araç bölge halkının canına kast edecek” diye konuştu.
400 bin nüfus planlamasının olduğu Kayapa Bölgesi’nde tepki çeken çöplük inşasına ilişkin görüşlerini aktaran Cumhuriyet Halk Partisi Bursa İl Başkanı Nihat Yeşiltaş şunları söyledi:
Bursa’yı, Bursa’ya ihanet edenlerden korumak, kurtarmak ve kentimize sahip çıkmak için buradayız. Kayapa’ya yapılmak istenen ‘çöplük’ için uzun yıllardır mücadele yürütülüyor. Bölgede yaşayan halkımız, üniversitelerin değerli bilim insanları, akademik odalarla birlikte açılan ve kazanılan bir dava var. Bu dava sonucunda da proje iptal edilmişti. O dönemin Belediye Başkanı Recep Altepe, şimdiki Belediye Başkanı Alinur Aktaş bu projenin yapılmayacağını duyurmuşlardı ancak 2022 yılında gördük ki bir plan değişikliği yapılarak Kayapa’daki tesis şimdi yeniden hayata geçirilmek isteniyor. Akademik odalar, üniversiteler, bilim insanları uzun yıllardır tesis için yaklaşık 400 bin nüfus planlamasının olduğu ve her geçen gün büyümekte olan bu bölgeyi değil kentin başka noktalarını işaret etmişken şimdi bütün uyarılara kulak tıkayan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş tesisi ısrarla bu noktaya inşa etmek istiyor.”
Nilüfer Kent Konseyi Sekreteri Emre Karagöz, akademik odaların ve bilim insanlarının görüşlerinin dikkate alınması gerektiğini vurgulayarak, “Artık gözler görmedi dedik, kulaklar duymadı dedik, ancak Büyükşehir Belediyesi’nin kapısına geldik. Bu kadınları, bu muhtarları bu sefer gördüler mi acaba? Sesimizi duydular mı? Çok net bir talebimiz var. Akademik odaların ve bilim insanlarının görüşleri uygulansın. Başka hiçbir talebimiz yok.” dedi.
Çöplüğün yapılmasına değil, yer seçimine karşı olduklarını ifade eden mahalle sakini Emine Sınmaz, “Biz çöplüğün yapılmasına değil, yerinin doğru olmamasına tepki gösteriyoruz. Ben Hamitler’den geldim, çöplük kokusundan kaçtım. Ben buraya gelmek ve ev almak için iki ev sattım. Şimdi de buraya çöplük yapmak istiyorlar. Ben bu evi satarsam iki ev alamam. Kendim için değil, çocuklarımız ve torunlarımız için istemiyoruz. Nilüfer bölgesine çöplük istemiyoruz” şeklinde konuştu.
Artı Gerçek