‘Dünyanın en büyük maymununun nesli iklim değişikliği yüzünden tükendi’

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

EKOLOJİ HABER- Yeni bir araştırmaya göre, dünyanın en büyük maymununun neslinin, iklim değişikliği sebebiyle en besleyici meyvelere ulaşamadığından dolayı yaklaşık 300 bin yıl önce tükenmiş olması büyük olasılık.

Nature 1’de bugün yayımlanan araştırmada, bir zamanlar Çin‘in güneyinde yaşamış olan Gigantopithecus blacki türü, 3 metre boyu ve 295 kilogram ağırlığıyla bilim insanları tarafından bilinen en büyük maymun olduğuna dikkat çekiliyor.

 

Avustralya‘nın Southern Cross Üniversitesi‘nde araştırmacı olan çalışmanın ortak yazarı Renaud Joannes-Boyau, “Bu çok büyük bir hayvan, gerçekten çok büyük. Yiyecek kıtlaşmaya başladığında, çok büyük olduğu için yeni yiyecek kaynakları keşfetmek için ağaçlara tırmanamamış olmalı” diyor.

 

Muhtemelen modern orangutanlara benzeyen dev maymunlar, Çin’in Guangşi bölgesindeki ormanlık düzlüklerde yaklaşık 2 milyon yıl boyunca hayatta kaldı.Çevre değişmeye başlayana kadar tropik ormanlardaki meyve ve çiçekleri yiyerek vejetaryen bir beslenme tarzı sürdürdüler.Araştırmacılar, Guangşi mağaralarında korunan polen ve tortu örneklerinin yanı sıra fosil dişleri de analiz ederek, yaklaşık 600 bin yıl öncesinden başlayarak bölgenin daha kurak mevsimler yaşamasıyla birlikte ormanların nasıl daha az meyve verdiğini ortaya çıkardı.

 

Çalışmada, dev maymunların hızlı bir şekilde yok olmadığını, ancak muhtemelen 215 bin ila 295 bin yıl önce neslinin tükendiğini tespit edildi.Daha küçük maymunlar farklı yiyecekler aramak için ağaçlara tırmanabilirken, araştırmacıların analizi dev maymunların daha fazla ağaç kabuğu, sazlık ve diğer besleyici olmayan yiyecekleri yediğini gösteriyor.

Çin Omurgalı Paleontolojisi ve Paleoantropolojisi Enstitüsü‘nden ortak yazar Zhang Yingqi, “Orman değiştiğinde, türlerin tercih ettiği yeterli yiyecek yoktu” diyor.Bilim insanlarının soyu tükenmiş büyük maymunlar hakkında bildiklerinin çoğu, tamamı güney Çin’de bulunan fosil dişler ve dört büyük alt çene kemiği üzerinde yapılan çalışmalardan geliyor. Tam iskelet ise bulunamadı.

 

Smithsonian Ulusal Doğa Tarihi Müzesi‘nde İnsan Kökenleri Programı‘nı yöneten ve araştırmada yer almayan Rick Potts, ilk insanlar Afrika‘da ortaya çıkmış olsa da bilim insanlarının büyük maymun ailesinin ilk olarak hangi kıtada ortaya çıktığını bilmediğini ifade ediyor.Fosil kayıtları, yaklaşık 2 milyon ila 22 milyon yıl önce Afrika, Avrupa ve Asya‘da birkaç düzine büyük maymun türünün yaşadığını gösteriyor.Günümüzde ise sadece goriller, şempanzeler, bonobolar, orangutanlar ve insanlar kaldı.

 

Yeşil Gazete

‘Dünyanın en büyük maymununun nesli iklim değişikliği yüzünden tükendi’

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

BEDA
Giriş Yap

Ekolojihaber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin