Diyarbakırlılardan Kasor Havzası’ndaki madenciliğe tepki

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

EKOLOJİ HABER- Diyarbakır’ın Kulp ilçesine bağlı Kasor Havzası’ndaki maden faaliyetlerine tepki gösterilen açıklamada konuşan DEM Parti Milletvekili Serhat Eren, “Ekolojik dengemizi bozmaya çalışanlara karşı doğamızı korumak için sesimizi çıkaracağımız bir miting olacak” dedi.

Kulp Kasor Havzası Koruma Platformu öncülüğünde Diyarbakır’ın Kulp ilçesinin Kasor Havzası’nda yer alan Gavgas, Kuyê, Awdegês, Arqetîn ve Xuruç mahallelerini kapsayan alanda yürütülen madencilik faaliyetine karşı açıklama yapıldı. Awgêdas (Tiyaxs) Mahallesi’nde yapılan açıklamaya, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) milletvekilleri, Diyarbakır  Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Doğan Hatun, ilçe belediye eşbaşkanları ile birçok kentten sivil toplum örgütü ve siyasi parti temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda mahalleli katıldı.

Eylemde ilk olarak konuşan  Diyarbakır Barosu Çevre ve Kent Komisyonu Sekreteri Ahmet İnan, 25 bin kişinin içme ve zirai kullanma suyunun Kasor Havzası’ndan karşılandığını belirterek, maden çalışmasının toprakları ağır metallerle zehirleyerek, suları kullanılamaz hale getireceğini dile getirdi. Maden ruhsatına itiraz edecekleri gibi ilgili kurum yetkilileri hakkında da suç duyurusunda bulunacaklarını aktaran İnan, “Tüm ilgilileri görevlerine davet ediyoruz. Bir an önce bu vahim hatadan dönün. Son dönemde Hasandin’de, Lîce’de görüldüğü üzere şehrimizin temiz suyu ve havzası talana açılıyor. Buralarda çocuklarımızı büyütmek istiyoruz. Birçok uygarlığın doğayı sömürme zihniyetiyle ekolojik dengenin yok olduğunu çok iyi biliyoruz. Bu ülkede hiç kimse derelerimize, ormanımıza, geleceğimize rağmen ekolojiyi karşısına alarak bir şey yapamaz, var olamaz. Şirketleri şimdiden uyarıyoruz; hiç masraf yapmayın, buradan gideceksiniz. Çünkü bizim yaşatma sevdamız sizin talan isteğinizden çok daha üstündür. Kentin binlerce paydaşıyla, hep birlikte, kenetlenerek bu toprakları savunacağız” diye belirtti.

Sonrasında söz alan  Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Doğan Hatun, yaklaşık 60 mahallenin bu havzadaki sudan faydalandığını vurguladı. Hatun, “Nereye bakarsan hangi ağacın altına baksan, burada yaşam var. Doğanın üstü olduğu gibi altı da değerli. Bu doğa doğrusu zengin bir madene sahip. Ama maden çalışması yapılacağı zaman toplum için faydası olması lazım. Burada yarar var mı bakalım? Burada maden yaparsanız başta binlerce yıllık kültürü, bu temiz suları yok edeceksiniz. Halkı göçerteceksiniz. Öyleyse kamu yararı nerede?” diye sordu.

Diyarbakırlılardan Kasor Havzası’ndaki madenciliğe tepki

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

BEDA
Giriş Yap

Ekolojihaber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin