Urfa’daki hayvan hakları aktivistleri köpekler için ayağa kalktı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

EKOLOJİ HABER- Şanlıurfa’da geçen hafta iki kişinin köpekler tarafından ısırılması sonucu yapılan testlerde kuduz vakasına rastlanması sonucunda Valilik iki mahallede karantina uygulaması başlatıldığını duyurmuş ardından sokaklardaki köpeklerin toplandığı belirtilmişti. Karantinanın ardından hayvan hakları savunucuları bu mahallelerdeki kedi ve köpeklerin toplatıldığını duyurarak tepki gösterdi. HAYTAP gibi sokakta yaşayan hayvanlar için çalışmalar yapan STK’lardan ise Şanlıurfa’da toplu köpek katliamları olduğu gündeme getirildi. Sosyal medya üzerinden yapılan paylaşımlarda bir köpeğin bir kişi tarafından boğularak öldürüldüğü görülüyor. Öte yandan pek çok fotoğrafta da yine köpeklerin toplandığı görüntülere yansıyor.

 

Konuyla ilgili suç duyurusunda bulunduğunu duyuran Haytap’ın sosyal medya hesabında şu ifadelere yer verildi:“Urfa’da yaşanan toplu köpek katliamları nedeniyle hukukçu ve veteriner hekimler ile saha ekibimizden oluşan 10 kişilik Haytap ekibi pazar sabahı bölgeye gidiyor. Bir yandan 2 hafta önce yaptığımız suç duyurusuna ek 2 suç duyurusu daha hazırlıyoruz. Fırsatı olan tüm dernek, vakıf ve kişilerin Şanlıurfa’ya gitmesi gerek. #şanlıurfadakatliamvar Şimdi sesinizi çıkarmazsanız yarın çok geç olacak.”

Son günlerde hükümet tarafından sokakta yaşayan köpeklerin “uyutulma” adı altında öldürülmesinin masaya getirilmesi, oldukça tepki toplamış binlerce insan bir araya gelerek hayvanların öldürülmesi anlamına gelen bu talebe karşı çıkmıştı.

Köpeklerin toplanması olaylarının öncesinde şehirde yaşanan kuduz vakalarının ardından ise Şanlıurfa Valiliği‘nce yapılan açıklamada şu ifadelere yer verilmişti:

“30.05.2024 tarihinde Eyyübiye ilçesi Payamlı mahallesinde, 03.06.2024 tarihinde de Eyyübiye ilçesi Batıkent mahallesinde sonradan kuduz olduğu tespit edilen sahipsiz köpekler tarafından 4 vatandaşımızın ısırıldığı anlaşılmıştır. Yapılan incelemede, her iki vakada da sahipsiz sokak köpeklerinin kontrol altına alınarak tecrit edildiği, vatandaşlarımızın ise hiçbir gecikmeye meydan verilmeden tedavilerine başlandığı ve aşılarının yapıldığı tespit edilmiştir. Meydana gelen her iki olaydan sonra Büyükşehir Belediyesi, Eyyübiye Belediyesi, İl Tarım Orman Müdürlüğü ve İl Sağlık Müdürlüğü’nün ilgili birimleri tarafından gerekli çalışmaların yapıldığı belirlenmiştir. Valimiz tarafından, belediyeler ve ilgili kamu kuruluşlarına kuduz vakalarına karşı aşılama çalışmalarının il genelinde bütün sokak hayvanlarını kapsayacak şekilde en kısa sürede tamamlanması ve rehabilitasyon çalışmalarının hızlandırılması talimatı verilmiş, ayrıca sokak hayvanları ile ilgili yapılacak bütün çalışmaların mevzuata uygun olarak ve hayvan haklarını ön planda tutan bir yaklaşımla gerçekleştirilmesi istenilmiştir. Sokak hayvanları ve kuduz vakaları ile ilgili bütün gelişmeler ve alınması gereken tedbirler ilgili tüm kuruluşlarla birlikte Valiliğimiz tarafından yakından takip edilmektedir.”

 

Urfa’daki hayvan hakları aktivistleri köpekler için ayağa kalktı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

BEDA
Giriş Yap

Ekolojihaber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin