Van’da madde bağımlılığı vahim boyutlara ulaştı!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

EKOLOJİ HABER- Van ve çevre illerinde hızla artış gösteren madde bağımlılığına ilişkin konuşan Av. Cahit Ertan, madde bağımlılığının Van’da vahim duruma ulaştığını söylerken, doktor Ebru Yalçın ise “Bütün ailelerin bir araya gelip var olan gündemi belirlemesi gerekiyor. Bu konuda daha duyarlı hale gelinmesi lazım” çağrısında bulundu.

Serhat News’te yer alan habere göre Van ve bölge kentlerinde uyuşturucu kullanımı ve ticareti özellikle son yıllarda artış gösterdi. İran ile 294 kilometre uzunluğunda bir sınır hattına sahip olan Van, Afganistan’da üretilen uyuşturucunun sevkiyatında önemli geçiş noktalarından biri haline gelmiş durumda. Ayrıca ekonominin kötüye gitmesi ve yatırımsızlık, Van’da uyuşturucu ticaretini ve kullanımını arttıran faktörler olarak karşımıza çıkmaya devam ediyor.

Öte yandan Van’da yapılan operasyonlarda tonlarca uyuşturucu ele geçirilirken kamuoyunda yakalanan maddenin imha edilip edilmediği sürekli merak konusu. Temmuz 2021’de Van’ın Erciş ilçesindeki adliyede savcılardan oluşan bir ekibin emanete verilen tarihi eserler ile birlikte uyuşturucu madde olan “Eroin”in dışarı çıkarılarak satılması gündem olmuştu. Bu suçlamalardan 4 savcı yapılan ihbar sonucu yargılanmıştı. Tüm bu olguları doktor Ebru Yalçın ve Av. Cahit Ertan Serhat News’e değerlendirdi.

Van’da, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Eğitim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen), Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) ve Jineoloji Dergisi, “Madde Bağımlılığı ve Toplum Kırımı” konulu panel düzenledi. Gerçekleşen panel kapsamında Avukat Cahit Ertan “Madde Bağımlılığı ve Hukuk” ve Doktor Ebru Yalçın “Bağımlılığın Birey ve Toplum Sağlığına Etkileri” konulu sunumlar gerçekleştirdiler.

Uyuşturucu rotasının Türkiye üzerinden tüm dünyaya yayıldığının altını çizen Dr. Ebru Yalçın uyuşturucu kullanımındaki artışın nedenini gençlerin gelecek kaygısı ve umutsuzluğuna bağladı. Özellikle şu anda mevcut yönetimle Afganistan’da metanfetamin üzerinden gelen maddede çok ciddi bir artış söz konusu olduğunu belirten Yalçın, mevcut süreçte Türkiye’nin rota olmanın dışında bir pazar alanı olarak kullanıldığına dikkat çekti. Yalçın şunları ifade etti: “Şu an mevcut süreçte artan çok ciddi bir yoksulluk sorunu var. Umutsuzluk halinde madde kullanımında bir artış olduğunu düşünüyoruz. Son 5-6 yılda geçen süreci ele alırsak gençlerin ciddi gelecek kaygısı var. Birçok genç üniversitelerde mezun olunca geleceğini nasıl idame ettireceğinin kaygısını yaşıyor. Aynı zamanda toplumda kendi düşüncelerini ifade edebilecek alanlar bulmakta zorlanıyor. Umutsuzluğun yarattığı bu ruh halinden çıkmak için madde kullanıyorlar.”

Çözümün öz savunma olduğunu kaydeden Yalçın, “Bütün ailelerin bir araya gelip var olan gündemi belirlemesi gerekiyor. Bu konuda daha duyarlı hale gelinmesi lazım. Madde bağımlısı olan gençlerin nasıl tedavi olabileceklerini dair bilgi vermek lazım. Aynı zamanda bir gencin maddeyi hiç kullanmamasına dair bir politika olması gerekiyor. Bununda ancak toplum olarak öz savunma ve toplu bir bilinçlenme ile olabileceğini düşünüyoruz” dedi.

Av. Cahit Ertan da, uyuşturucu kullanma yaşının istatistik verilere göre 11’e indiği bilgisini paylaştı. Ertan, uyuşturucu operasyonları ve uyuşturucu ticaretine dair şu sözlere yer verdi: “Artık gözden kaçırılamayacak kadar kullanım söz konusu. Kullanım yaşının istatistikteki verilere göre 11’e düşmüş olduğu söylemleri ve tedbirlerine baktığımız zaman haliyle uyuşturucu kullanımı Van’da çok vahim bir noktaya geldi. Buna paralel olarak tabii ki uyuşturucu operasyonların artması normal. Son birkaç yılın getirmiş olduğu sorun değil geçmişten gelen bir sorun. Fakat artık yavaş yavaş medyaya yansıtılması toplumun bu manada uyuşturucunun fazla haşır neşir olduğu ve toplum itibarının bu manada biraz sarsılmaya çalıştırıldığı kanaatiyle bunu bilinçli bir medya yansıtması da söz konusu.”

Ertan son olarak uyuşturucu dava dosyaları hakkında şu sözleri dile getirdi: “Operasyonlarda alınan uyuşturucu ve uyarıcı maddeler dava dosyalarında delil olarak adli emanette saklanılır ve dava dosyaları sonuçlanıp kesinleştikten sonra imha edilmesi gerekiyor. Bu imhalarda tutanaklar eşliğinde cumhuriyet savcılığına ve mahkeme kararlarıyla yapılır ve tutanaklarla birlikte imha edilir. Uyuşturucu ticareti malum kendisi ile birlikte mali bir sonuçta ortaya çıkaran bir suç tipidir. Bunun sonucunda uyuşturucu maddenin satışıyla insanlar kendilerini mali olarak da daha iyi bir yaşam standarttı geliştiriyor. Son zamanlarda bu yakalanan ve imha edilen uyuşturucu savcı, polis ve adliye memuru eliyle satıldığına ilişkin haberler de okuduk” dedi.

Van’da madde bağımlılığı vahim boyutlara ulaştı!

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

BEDA
Giriş Yap

Ekolojihaber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin