Vatandaşın mecbur kaldığı kalitesiz kömür, çevreyi tehdit ediyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

EKOLOJİ HABER- Kömürcü esnafı, artan maliyetler ve alım gücünün düşmesinden dertli. Yurttaşın ikinci kalite kömüre yöneldiğini söyleyen esnaf, bu kömürün de hava kirliliğine neden olduğunu ve sağlığı olumsuz etkilediğini dile getirdi. Esnaflar, bakanlığın dar gelirli ailelere dağıttı kömürlerin de aynı riski  barındırdığını ekledi.

 

Özal Haber: Mubin Mohammadzadeh

 

Van’daki Kömürcüler Sitesi esnafı, artan maliyetlerden dolayı yurttaşların alım gücünün düştüğünü , bunun da işlerini olumsuz etkilediğini söyledi.. Esnaflar, birçok esnafın sektörde olan daralmadan dolayı kepenk kapattığı bilgisini verdi.

Esnaflara göre ton fiyatı 10 bin TL’yi geçen birinci kalite kömür alamayan yurttaşlar, kalite olarak düşük ve fiyat olarak ucuz kömürlere yöneldi. Bu mecburi yöneliş, hava kirliliği ve solunum yolu hastalıklarını tetikliyor.

 

“ Vatandaş ucuz kömüre yöneldi bu kömür, havayı kirletiyor “

 

15 yıldır sitede esnaflık yapan Hamza Tayfan, sektör olarak daraldıklarını söyledi. Tayfan, alınan kalitesiz kömürlerin çevre kirliliğini tetiklediğini ifade etti; “Dolar ve mazotun yükselmesiyle kömür fiyatları arttı. Böyle olunca vatandaş ucuz kömüre yöneldi. Bu da kalitesiz kömür kullanımı anlamına geliyor. İyi bir kömürün bu yıl ki ton fiyatı 10 bin TL’yi geçmiş durumda. İnsan alamıyor haliyle. Sektör olarak daralıyoruz. Esnafın yarısı dükkanını kapatıp gitti.  Sadece bu değil, hava kirliliğini de tetikliyor. Akşam saatlerinde sokaklara çıkamıyorsunuz. Tedbir alan da yok. Yardım kömürünün de durumu bu, çevreye oldukça zarar veriyor. “

“ Yardım kömürü insan sağlığını ve çevreyi tehdit diyor”

 

Bir başka esnaf İbrahim Hakkıtanır ise alan olmadığı için birinci kalite kömür bulundurmadıklarını söyledi. Hakkıtanır, bu kömürün hem hava kirliliğe hem de hastalıklara neden olduğunu ifade etti; “Fiyatlar günlük olarak değişiyor. Alım gücü de hızla düşüyor. Biz de birinci kalite kömür getirmiyoruz. Eskiden ürünlerimizin yüzde 80’i kaliteli iyi ürünlerden oluşuyordu. Şu an yüzde 20 dolaylarında bulundurabiliyoruz. Kimse alamıyor çünkü. Bundan iki yıl önce doğal gaz tam anlamıyla gelmemişken kentin üstünü top bulutu sarardı. Şu an da aynı etkiyi yardım kömürü olarak dağıtılan Şırnak kömürü yapıyor. Hem havaya hem de insan sağlığına zarar veriyor. Karbonmonoksit oranı çok fazla. Birçok defa başvurmamıza rağmen çözüm bulunmadı. “

 

Vatandaşın mecbur kaldığı kalitesiz kömür, çevreyi tehdit ediyor

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

BEDA
Giriş Yap

Ekolojihaber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin