Kızıldere: Cudi için yüksek bir ses çıkmadı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

EKOLOJİ HABER- Türkiye’nin birçok bölgesi, ekolojik yıkıma uğratılıyor. Akbelen’de ağaçlar kesiliyorken Cudi’de yangınlarla orman kıyımı yaşanıyor. (HDP) Ekoloji Komisyonu Eş Sözcüsü Menekşe Kızıldere, “Kürt bölgelerinde uzun süredir ayrımcılık politikası yürütülüyor. Uygulanan talanla Kürt halkı yalnızlaştırılmaya çalışılıyor” dedi.

 

Özel Haber: Dildar Güler

 

Türkiye’nin birçok bölgesi, ekolojik yıkıma uğratılıyor. Akbelen’de ağaçlar kesiliyorken Cudi’de yangınlarla orman kıyımı yaşanıyor. (HDP) Ekoloji Komisyonu Eş Sözcüsü Menekşe Kızıldere, “Kürt bölgelerinde uzun süredir ayrımcılık politikası yürütülüyor. Uygulanan talanla Kürt halkı yalnızlaştırılmaya çalışılıyor” dedi.

 

Kızıldere şöyle devam etti: “Şirnak’ın Besta Bölgesi ile Cudi ve Gabar dağlarında yaklaşık 3 yıldır ‘Güvenlik’ gerekçesiyle orman kıyımı sürüyor. Cudi yangınları ve askerler gözetiminde Gabar’da ağaçlar kesilip TIR’larla farklı yerlere taşındığını gösteren  görüntülere rağmen sosyal medya da tepkiler yağdıysa da yetkililer sessizliğini korudu. Öte yandan da Akbelen ormanları da Cudi ve Gabar’dan farklı değildi. “

 

Muğla’nın İkizköy mahallesine bağlı Akbelen ormanının gündemde yerini aldığını ve bu talana karşı meclisin toplandığını ancak iktidarın bu görüşmeyi engellediğini belirten Kızıldere, Cudi’de yaşanan talanı da şu sözlerle hatırlattı; “Maalesef Akbelen ormanları gibi Cudi için yüksek bir ses çıkamadı. Bunu birçok kez dile getirdik. Yani Kürt halkına ekolojik varlıklar üzerinden ırkçılık yapıyor. Bunun dünya, literatüründeki adı ekolojik varlıklar üzerinden, çevre üzerinden ayrımcılıktır, ırkçılıktır başka bir açıklaması olamaz. Çünkü burada özel savaş politikası yatıyor.”

 

 

‘Kürt halkı talanla kendi bölgesinde yalnızlaştırılıyor’

 

Kızıldere, geçtiğimiz günlerde kolluk kuvvetlerinin Cudi’de yangını kendilerinin çıkarttığına dair sosyal medya hesaplarında paylaştıklarını hatırlatarak,  “Bölgede küçük küçük zamana yayılan gün ve gün yangınlar çıkarıldığını görüyoruz Cudi, Gabar, Besta, Lice hatta Hizan’ı da buna dahil edebiliriz. Ekolojik yıkımlar bir yanda da psikolojik savaşın bir parçası çünkü yalnızlaştırma için zamana yayma demek oluyor. Dolayısıyla ekolojik yıkımla mücadele eden Kürt halkı da bu şekilde yalnızlaştırılıyor. Uzun bir süredir ayrımcılık politikası yürütülüyordu. Güvenlik bahane ediliyordu. Kürt halkı burada da yalnızlaştı. İklim kriziyle beraber çok zor bir döneme geçiyoruz” diye konuştu.

 

‘Böyle devam ederse orman kalmayacak’

 

Bu yılın aşırı sıcak hava olaylarından dolayı, sıcak hava dalgasının, gıda fiyatlarını, enerjiye, ulaşımı, temiz içme suyuna kadar çok ciddi şekilde zora soktuğunu ve bunlarla mücadele etmenin tek yolu ormanlar olduğunu söyleyen Kızıldere, “Ormanları iyileştirmek, ormanları güçlendirmek, arttırmak nemli ve genç tutmak. Mezopotamya’nın ormanlar yok olursa ne Kürdistan’da ne Türkiye’de hiçbir orman kalmayacak. Kuraklık çok ciddi şekilde artacak. Bu kuraklık sebebiyle gıda fiyatları artacak” uyarısında bulundu.

Kızıldere: Cudi için yüksek bir ses çıkmadı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

BEDA
Giriş Yap

Ekolojihaber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin