Şırnak’ta yüzyıllık Danî geleneği sürüyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

EKOLOJİ HABER- Cizre’de Yüzyıllardır büyük kazanlar kurularak yapılan buğday kaynatma geleneği devam ediyor.Cizre’de buğday kazanları kaynatıldı. Kaynayan kazanlarda elde edilen Dani vatandaşlara dağıtıldı.Cizre Belediyesi Kültürel mirası hatırlamak, yaşatmak ve yeni nesillere aktarmak için Sur Mahallesi İdil çevre yolu üzeri Berivan parkında buğday kaynatma şenliği düzenledi. Büyük Kazanların kurulduğu etkinlikte dev kazanlarda pişen Dani tabaklarla vatandaşlara dağıtıldı.

 

Türkiye’nin güneydoğusunda bulunan Şırnak’ın Cizre ilçesinde yüzyıllardır yapılan bir gelenek yeniden canlandırılmaya çalışılıyor. Bu gelenek, buğday kaynatma olarak biliniyor ve bölgede “Dani” olarak isimlendiriliyor.

DANİ NEDİR?

Dani, bölgedeki insanlar tarafından özellikle kış aylarında tüketilen bir yiyecek. Buğdayın kaynatılmasıyla hazırlanan Dani, hem lezzetli hem de besleyici bir yiyecek olarak biliniyor. Ancak bu gelenek, zamanla unutulmaya yüz tuttu.Cizre’de yüzyıllardır yaz aylarının son dönemlerinde her evin avlusunda yapılan buğday haşlama olarak da bilinen ‘Dani’ yeniden kazanlarda kaynatılarak halka dağıtıldı. Birçok vatandaş evinin bahçesine buğday kazanlarını kurarak Cizre’de ve dani geleneğini yaşatmaya devam ediyor.

 

Şırnak’ta yüzyıllık Danî geleneği sürüyor

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

BEDA
Giriş Yap

Ekolojihaber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin