Sokakta yaşayan hayvanlar için yasa değişikliği teklifi Meclis’te: Geri adım yok

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

EKOLOJİ HABER- AKP Grup Başkanvekili Abdullah Güler, sokakta yaşayan hayvanların toplatılması ve öldürülmesine ilişkin hazırladıkları “Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi“ni TBMM Başkanlığı‘na sundu.Daha sonra bir basın açıklamasıyla teklifin içeriğine ilişkin bilgi veren Güler, tasarının 17 maddeden oluştuğunu bildirdi.

Açıklamadan önce çıkanlar şöyle:TBMM‘de kabul edilen “ev hayvanları”na dair sözleşme olduğunu, hükme bağlanmış “pek çok olay ve karar” bulunduğunu söyleyen Güler, Hayvanları Koruma Kanunu’nda sokakta yaşayan hayvanların bakım evlerinde kısırlaştırılıp aşılandıktan sonra yaşadığı yere bırakılması uygulaması olduğunu hatırlattı.

20 yıllık tarihlerinde 2.5 milyona yakın sahipsiz köpeğin kısırlaştırıldığı, 550 bine yakın hayvanın ise sahiplendirildiğine dair raporları olduğunu söyleyen Güler, “Mevcut tedbirlere rağmen mahalli idarelerimizin yetersiz kaldığını görüyoruz. Bu durum nelere sebebiyet verdi. Kuduz riskli vakalar artmış durumda” dedi.

Oysa veteriner hekimleri birliği ve tıp örgütlerinin raporlamalarına göre Türkiye’de kuduz vakaları artmıyor. Uzmanlar, bir sokak hayvanıyla her temasın “kuduz riski” olarak değerlendirilip aşılandığını, bu nedenle de “kuduz riskli” vakaların sayısının çok göründüğünü ancak köpeklerin ısırması dolayısıyla kuduz tedavisi olanların yılda 2 kişiyi geçmediğini söylüyor.

 

Hayvandan hayvana, hayvandan insana geçen çok farklı parazitlerin, insanların yürüyüş yaptığı alanlarda köpek dışkısı nedeniyle tehdit oluşturduğunu öne süren Güler, “Merkezinde insanı, hayvanı ve toplum sağlığını koruma başlığını getiriyoruz. Bu tanımlama devamında da kanunun belli maddelerinde bir uygulamayı değiştiriyoruz. Tarım bakanlığımızın desteği yanında sokak köpeklerinin bulunduğu yerlerden alınması, barınaklarda kaliteli yaşam alanı oluşturulması, sahiplendirilmenin teşviki, barınaklarda ameliyathane kurulması”nı öngörüyoruz diye konuştu.

Hayvan hakları savunucuları ise çok sayıda örneğin gösterdiği üzere barınakların “ölüm kampları” işlevi gördüğünü belirterek, sokakta yaşayan hayvanların buralarda toplanmasına karşı çıkıyor.Açıklamaya göre, sahiplendirme için bakanlıkların destek vereceği bir program oluşturulacak.Bakan Güler’in konuşmasında, daha önce pek çok AKP’li tarafından dile getirilen “mahalleli tarafından bakılan ve korunan köpeklerin yerinde bırakılacağına” ilişkin herhangi bir cümle de bulunmuyor. Bütün hayvanların barınaklarda toplanması halinde, burada “biriken” binlerce sağlıklı köpeğin akıbeti ise taslakta yer almıyor

 

AKP’li Güler tüm süreçlerde yetkinin belediyelerde olduğunu, kanuna uymayanlara hapis ve para cezası verileceğini belirtti:“Besleme noktasında iyi örnekleri olan belediyeler olduğu gibi kanunun açık emrine rağmen maalesef bütçeyi kullanmayan, yeterli çalışma yapmayan mahalli idarelerimiz var. Bu uygulamayı yapmayanlara 6 aydan 2 yıla kadar hapis yaptırımı öngörüyoruz. Ciddi ihmaller de var. Belediye ya da farklı insanlar mücavir alanlara atarak bu işten kurtulmaya çalışıyorlar. Bunu da yaptırıma bağlıyoruz. 50 bin lira para cezası olacak bunun da. Tarım Bakanlığı’mızın barınakların nitelikli hale getirilmesi noktasında güçlü desteğini kanunda başlık olarak yaptık. İnşallah kanun sonrası bakanlık düzenlemeler ile bunun uygulamasını nitelikli hale getirmek için çaba ortaya koyacaktır.”

Sokakta yaşayan hayvanlar için yasa değişikliği teklifi Meclis’te: Geri adım yok

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

BEDA
Giriş Yap

Ekolojihaber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin