Siirt’te kış aylarının vazgeçilmez içeceği “Avtituk”

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

EKOLOJİ HABER- Siirt’te kış aylarının vazgeçilmez içeceği Kürtçeden “Av ti tuk”, Arapçadan “Imhelliler” denilen içecek binerd (turp) sebzenin olgunlaşıp pazarda tezgâha düşmesiyle birlikte sofralardaki yerini almaya başladı.

Siirt Haber’de yer alan habere göre  evlerde sıkça üretilen içeceğin ana maddesi olan binerd (turp), sadece bölgemizde yetişiyor. Turp çeşitleri arasında yer alan “binerd”in toprağın altındaki gövdesinden “av ti tuk”, içeceğinin yanı sıra salata ve sulu sebze yemekleri yapılırken, binerdin yaprakları ise yine yemeklerde kullanılıyor.

Arpa ve bulgurun un haline getirilmesinin ardından elde edilen hamurun mayalanması ve üç gün ekşimeye bırakılmasıyla yapılan kış ayların vazgeçilmez içeceği bin bir zahmetle üretiliyor.

Kışın aylarının yegâne içeceği av ti tuk, hamurun üç gün ekşimeye bırakılarak binerdleri (turp) temizlendikten ve doğrandıktan sonra tuza batırılıyor. Sonrasında ise mayalayıp üç gün bekletilen hamur tuzda bekletilen turplar ile karıştırılarak üzerine ılık hale getirilmiş su eklenir ve bu işlemi de bitirdikten sonra 3 gün hiç hava almayacak şekilde muhafaza edildikten sonra soğuk hava da bekletilerek servise hazır hale getiriliyor.

Siirt’te kış aylarının vazgeçilmez içeceği “Avtituk”

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

BEDA
Giriş Yap

Ekolojihaber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin