Mersin’de balık çiftliklerine son itiraz

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

EKOLOJİ HABER- Turizme zarar verdiği gerekçesiyle Balıkesir’in Edremit ilçesinden çıkarılarak Mersin’in Aydıncık ilçesi kıyılarına taşınmak istenen balık çiftlikleriyle ilgili ÇED sürecinde sona yaklaşıldı. Son şekli verilen ÇED raporuna itiraz 24 Haziran itibariyle doldu. İtirazın son gününde çevre örgütleri, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğüne itirazlarını sundu.

Mersin Çevre Platformu bileşenleri, itiraz dilekçelerini sunmadan önce bir basın açıklaması yaptı. Platform adına açıklama yapan MERÇED Başkanı Sabahat Aslan, Agromey Gıda ve Yem Sanayi ve Tic. Anonim Şirketine ait balık çiftliklerinin Balıkesir Edremit’ten Mersin Aydıncık’a getirilmek istendiğine dikkat çekti.

Mersin’de halkın, yerel Yöneticilerin, meslek odalarının itirazlarına rağmen balık çiftlikleri kurulmak istendiğini ifade eden Aslan, bu çiftliklerin çeşitli kimyasallar, ilaçlar, antibiyotikler, GDO’lu yemler ve ölü balıklarla denizi kirleteceği endişesini dile getirdi.

Aslan, “Balık çiftliklerinin ÇED raporlarının içeriği incelendiğinde bilimsellikten uzak raporların içerik bilgilerinin ve hesaplamalarının yanlışlarla dolu olduğunu görüyoruz. Raporlar kopyala yapıştır yöntemiyle hazırlanmış olup Çevre ve Şehircilik Bakanlığının balık çiftlikleri konusunda bilgisiz olduğu ortaya çıkmıştır” dedi.

‘AKINTI, KİRLİLİĞİ PLAJLARA TAŞIR’

Aydıncık’ta balık çiftliği kurulmak istenen alanın çevresinde doğal ve tarihi sit alanları olduğunu, Akdeniz foklarının yaşam alanı olarak tescilli bölgenin aynı zamanda turizme uygun plajlara sahip olduğunu kaydeden Aslan, “Akıntı hızının uygun olmamasından kaynaklı, balık çiftliklerinde kullanılacak malzemelerden ve çiftliklerin kıyıya yakın kurulum planından dolayı denizimizin çok kısa sürede kirleneceği ortadadır. Bölgenin en önemli turizm alanı bu kıyılar olup 3-5 kilometre ötedeki balık üretim çiftliklerinde oluşan her türden kirleticiler hâkim rüzgâr ve akıntılarla çok kısa sürede bu plajlara ulaşabilecek ve bu kıyıları olumsuz etkileyecektir. Bu bölgede turizm sektörü çok olumsuz etkilenecektir. Bern Sözleşmesiyle korunan Akdeniz fokları da çok zarar görecektir” ifadelerini kullandı.

‘GÜNCEL BİR KARAR DEĞİL’

Mersin kıyılarına balık çiftlikleri kurulması kararının 2008 yılında alınan bir bakanlık kararına dayandırıldığına dikkat çeken Aslan, “Mersin bir turizm merkezidir. Balık çiftlikleri 2008 yılında alınan eski bir kararla kurulamaz. Bölgenin turizm sektörü 2008 yılından günümüze kadar çok gelişmiştir. Balık çiftliklerinin kurulacağı bölgeler birinci derece doğal ve arkeolojik sit alanları olarak ilan edilmiştir. Bu nedenle Mersin Valiliğinin ve ilgili bakanlıkların 2008 yılında almış olduğu karar güncel değildir. Güncel olmayan bir kararla balık çiftliklerinin kurulması yasalara aykırıdır” dedi.

‘MUAZZAM BİR DENİZİMİZ VAR’

Aydıncıklı çevre aktivisti Mehmet Sarı da “Şu anda muazzam bir denizimiz var. Ancak bu tesisler kurulursa bu bölgenin yapısı değişecek. ÇED raporunda belirtilmiş zaten; tesisler günlük 20 ton atık üretecek. Bu atıklar da akıntılarla sahile vuracaktır. Bu nedenle denizin eski temizliğini, berraklığını bulamayacağımızı düşünüyorum” dedi.
İlk aşamada 4 tesis için ÇED raporu hazırlandığını ancak tesis sayısının ileride artabileceği ihtimaline karşın rezerv alanlar da belirlendiğini ifade eden Sarı, “Tesis sayısı dörtle sınırlı kalmaz diye de endişe ediyoruz” ifadelerini kullandı.

‘AKDENİZ FOKLARI TEMİZ DENİZLERİ SEÇER’

Aydıncık sahillerinin Akdeniz fokları açısından önemine de işaret eden Sarı, “Türkiye’de 100 civarında Akdeniz foku var, bunlardan 20’si Aydıncık kıyılarını tercih etmiş. Bu8 foklar temiz yerleri tercih eder. Bu kadar fokun yaşam alanı olarak Aydıncık kıyılarını seçmesi bizim kıyılarımızın temiz olduğunu gösterir. Bu hem Aydıncık için hem Mersin için aynı zamanda önemli de bir tanıtım. Balık çiftlikleri kurulursa bu bölge eski özelliklerini yitirecek, kirlenecek” dedi.

 

Artı Gerçek

Mersin’de balık çiftliklerine son itiraz

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

BEDA
Giriş Yap

Ekolojihaber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin