EKOLOJİ HABER- Yüzyıllardır el emeği ile doğadan elde edilen kaya tuzu, hala Kuzey Doğu Anadolu kentlerinde kullanılmaya devam ediliyor. Yer altında su ile birlikte bulunan ve borularla havuzlara çekildikten sonra yaklaşık bir hafta güneşin altında suyu buharlaştıktan sonra ortaya çıkan kaya tuzu, hiçbir işlemden geçmeden paketlenerek satışa sunuluyor. Bazı yerlerde ise dağdan çıkarılan mineral açısından zengin ham madde ile elde ediliyor. Kadınlar üretim sürecinde en çok emek veren kesim.
Kaya tuzunun içinde 84 mineral bulunuyor ve bu mineraller insanda olanlarla eş değer. Rafine tuza göre de oldukça sağlıklı. Hala toz haline getirilerek yemeklerde kullanılan kaya tuzu, aynı zamanda hayvansal üretimde de kullanılıyor.
“Fabrika üretimine göre oldukça sağlıklı “
Ardahan’da kaya tuzu satan Güven Alihanoğlu , kadınların bu tuzu öğütme taşlarıyla yaptıklarını söyledi. Alihanoğlu, fabrikasyon ürünleri karşısında yok olma tehlikesi yaşadığını belirttiği kaya tuzunun birçok ihtiyaç için kullanıldığını sözlerine ekledi. “Kadınlar öğütme taşıyla yapıyor. Kaya taşları eski bir gelenek. Ardahan ve Kars bölgesine hala yapılıyor. Fabrikasyon ürünlere göre daha sağlıklı. Üstelik ucuz. Kilosu 3 TL. Yemekte de kullanılıyor, hayvansal ürünlerin üretilmesinde de. “
Tuzun sağlık açısından oldukça verimli olduğunu kaydeden Alihanoğlu, “Tuz dediğinizde işin özü bu. Ancak teknolojinin gelişmesiyle fabrika ürünleri arttı. Bunu götürüp kimyasal karışımlarla üretim yapıyorlar. Sadece bu kullanılsa sağlık açısından daha iyi olur. Her şeyiyle doğal. Genelde dağdaki kayalardan çıkarılıyor. Ardahan ve Kars’ta var ama ham maddesi daha çok Iğdır’ın Tuzluca ilçesinde bulunuyor. “şeklinde konuştu.