Heyelan, göçük, kayma… Hakkari yolu alarm veriyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

EKOLOJİ HABER-    Hakkari’yi dünyaya bağlayan tek yol olan Van- Hakkari karayolu, yaşanan heyelanla birlikte yeniden gündeme geldi. Sık sık kayma ve göçmelerin yaşandığı yola alternatif bulunmamasını eleştiren kentteki siyasetçi ve STK temsilcileri, acil çözüm beklediklerini ifade etti.

 

Zap Vadisi ile paralel ilerleyen ve derin uçurumların olduğu Van Hakkari Karayolu, Hakkari’nin dışa açılan tek karayolu. Burası, Hakkâri’nin Yüksekova, Şemdinli ve Derecik ilçelerini, İran’a açılan Esendere Sınır Kapısı’nı ve Irak’a açılan Derecik Sınır Kapısı’nı Hakkari, Van’a ve oradan batıya bağlayan uluslararası bir yol. Yağışlı havalarda toprak kayması ve çökmelerin yaşandığı, kaya parçalarının düştüğü bu yol zaman zaman ulaşıma kapanıyor. Kent halkı için bir mağduriyete neden olan bu durum, olası bir deprem için de büyük risk yaratıyor.

https://x.com/ekolojihabercom/status/1838169470612672672

Son günlerde artan yağışlardan sonra geçtiğimiz gün yolun Yeni Köprü mevkisinin belli kısımları yeniden kaya parçaları ve kayan toprak kütleleri ile kapandı.  Saatler süren temizleme çalışmasının ardından temizlenen yol, yeniden trafiğe açıldı. Yaşanan durum, Hakkari’nin ulaşım sorununu yeniden gündeme getirdi.

“Mucizelerle yaşamaya mahkûm bırakılıyoruz”

Hakkari Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Muharrem Tekin, yaşanan heyelan hakkında yaptığı açıklamada mucizelerle yaşamaya mahkum edildiklerini söyledi. Tekin, “Yine Yeniköprü yine yola düşen heyelanlar. Tüneller açılana kadar burada neden hiç önlem alınmıyor. Neden mucizelerle yaşamaya mahkum bırakılıyoruz.” dedi.

“ Kent halkının can ve mal güvenliğini tehdit ediyor”

 

Sorunun çözülmemesine tepki gösterenlerden biri de DEM Parti Hakkari Milletvekili Öznur Bartın oldu. Sosyal medya hesabından bir açıklama yapan Bartın, yolun büyük tehlikeler yarattığını kaydetti. “Van-Hakkari Karayolu, özellikle kış aylarında sık sık meydana gelen heyelanlar nedeniyle ciddi bir tehlike arz ediyor. Yoğun yağışlar sonrası yola düşen kaya parçaları ve toprak kütleleri, yolu kapatarak ulaşımı saatlerce aksatıyor. Bu durum, kent halkının can ve mal güvenliğini ciddi şekilde tehdit ediyor. Üstelik bu yol, Hakkari’nin dış dünyaya açılan tek bağlantı yolu olması nedeniyle hayati önem taşıyor. Yolda meydana gelen kazaların yanı sıra, acil hasta sevklerinde de zaman kaybına yol açarak daha önce birçok yurttaşın hayatını kaybetmesine neden olmuştur.”

“Alternatif çözümler gerekiyor”

Yapımı devam eden tünellere dikkat çeken Bartın, alternatif çözüm alınması gerektiğimi ifade etti. Bartın, “Yapımı devam eden tüneller bu tehlikeyi azaltmak için önemli bir adım olsa da, bitirilene kadar alternatif çözümler ve acil önlemler alınması gerekiyor. Ulaştırma Bakanlığı’nın bu konuda hızla harekete geçerek kalıcı çözümler üretmesi gerekmektedir. “ dedi.

 

İklim Haber

 

 

 

 

Heyelan, göçük, kayma… Hakkari yolu alarm veriyor

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

BEDA
Giriş Yap

Ekolojihaber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin