Hatay’da asbest tehlikesi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

EKOLoJİ HABER- CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, Hatay’daki asbest tehlikesi ve kontrolsüz yıkıma işaret ederek; araştırılan 45 numunenin 16’sında asbest çıktığına vurgu yapıp deprem bölgesinde kronik rahatsızlıkların artma ihtimaline dikkat çekti.
Halk sağlığının tehdit altında olduğunu ifade eden Yıldırım-Kara, ilk andan beri asbest konusunda uyarılarda bulunduklarını belirtti. Ancak yedinci ayın sonuna gelindiğinde dahi şehirdeki kontrolsüz yıkımların sürdüğünü ifade etti.

Açıklamada birçok topluluğun ses çıkarmasına rağmen bu olayların yaşandığını aktaran Yıldırım-Kara, Hatay’daki insanların hayatlarının hala risk altında olduğunu şu sözlerle belirtti:
“Sivil toplum örgütleri, meslek odaları, bilim insanları ve bölge halkı buradaki tehlikeye dair neredeyse her gün ses çıkarmaya çalışıyor. Yedinci ay bitiyor artık. Burada istenilen tek şey yıkımların mevzuatlara uygun şekilde yapılmasıdır. Bütün şehri zehirli bir toz bulutu altında bıraktılar. Kontrolsüz şekilde, yıkım firmalarının inisiyatifine göre yıkım yaptırıyorlar. Yıkım esnasında su kullanmıyorlar, atıkları düzgün şekilde kaynağında ayrıştırmıyorlar. Atıkların yüklendiği kamyonlar şehir içerisinde, yaşam alanlarımızda zehir saçarak hareket ediyor. Bir branda germeyi dahi düşünemiyorlar. Ne mevzuat, ne kanun tanınıyor.”

“Depremde öngörüsüz davrandılar, geç kaldılar, Hatay’ı terk edilmişliğe mahkûm ettiler. Bugün en azından uyarılarımızı dinleyin, yine bile bile bu halkı ölüme götürmeyin. Şimdi deprem bölgesinde, özellikle en yıkıcı şekilde etkilenen ve ihmal edilen Hatay’da, yurttaşlar depremden kurtulduklarını ama asbest yüzünden 20-30 yıla kalmadan yeni felaketlerle karşılaşacaklarını düşünüyorlar.”

Asbestin Türkiye’de işlenmesi ve satışının yasaklandığını ancak bölgede yıkılan binaların çoğunun eski yapı olduğunu söyleyen Yıldırım-Kara, TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi’nin yaptığı araştırmaya değindi:

“Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi’nin ve çeşitli bileşenlerin birlikte yürüttüğü ve yayımladığı bir araştırma raporu var. TURKAK akreditasyonu bulunan bir laboratuvarda yapılan incelemelere göre; 2-3 Eylül 2023 tarihinde Hatay, Antakya Serinyol, Antakya Merkez ve Samandağ Yeşilköy, Samandağ Merkez ve Defne’den aldıkları 45 numunenin 16’sında asbest tespit edilmiş. Bu asbest tespiti yapılan numunelerin yaşam alanlarından, bitki yaprakları ve meyve yüzeylerinden, toprak yüzeyinden ve araçların yüzeylerinde biriken tozlardan ve izolasyon malzemelerinden alındığını ifade ediyorlar. Şuna dikkat çekmek isterim ki; çalışmayı yapan ekibin kullandığı araçtan alınan toz numunelerinde dahi asbest lifi tespit ediliyor.”

YEŞİL GAZETE

Hatay’da asbest tehlikesi

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

BEDA
Giriş Yap

Ekolojihaber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin