Hakkari’de 100 yıllık gelenek yaşatılıyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

EKOLOJİ HABER-  Hakkari’nin Çukurca ilçesinden 30 yıl önce göç edip kent merkezine yerleşen Kurudere Köyü (Marufan) sakinleri 100 yıllık düğün geleneği yaşatıyorlar. Gelin ve damadın şekerleme ve ceviz yağmuruna tutulduğu düğünün en kazançlıları ise çocuklar oldu.

Sümbül Mahallesi Muarufan semtinde yaşayan Mustafa ve Zilan Demir çiftçi görkemli bir düğün töreni ile dünya evine girdi.

Demir çifti için Biçer Mahallesi TOBB İlk/Ortaokulu önünde 2 gün süren düğünde renkli görüntüler ortaya çıktı. Uzun halay kuyruklarının oluştuğu düğünde kentin sevilen sanatçıları Diyar Herki ve Süleyman Derinses sahne aldı.

Siyasetçisinden aşiret ağalarına, farklı kesimlerden binlerce kişinin katıldığı düğün bayramın ikinci gününe denk gelince davetliler çifte bayram havasında gönüllerince eğlendi.

Damat evinden alınıp düğün alanına götürülünce yüz yıl öncesine dayanan bir gelenek olan ‘Şirinahi’ ile uğurlanıyor.

Her aileden bir yaşlı kadının poşete doldurduğu şekerlemeler damada doğru atılıyor. Çocuklar ise yere düşen şekerlemeleri kapmak için bir biri ile yarışıyor.

Damadın Babası Hacı Gülabi Demir, “Çok eskiden beri bu geleneği Çukurca’da hayata geçiriyorduk. Bunlar bizim adetlerimizdir. 30 yıldır Hakkari’ye geldik ve bu geleneği burada da devam ettiriyoruz. Biz hayatta kaldıkça bunu sürdüreceğiz. Düğünümüze katılan tüm akraba eş ve dostlarımıza teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Huzeyca Özkan da yıllar öncesine dayanan bu gelenek ile dünya evine giren gelinin ve damatların kafasına şekerleme ve ceviz attıklarını söyledi.

‘Mutlu günümde beni yalnız bırakmayan herkese teşekkür ederim’ diyen Damat Mustafa Demir ise bu bir gelenektir böyle gelmiş böyle devam edecektir şeklinde konuştu.

Düğünde gelin alma vakti gelince gelinin de şeker ve ceviz yağmuruna tutulduğu gelenekte hem geline hem damada takı takılıp Kürtçe ezgiler eşliğinde evden uğurlanır.

Hakkari Objektif

Hakkari’de 100 yıllık gelenek yaşatılıyor

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

BEDA
Giriş Yap

Ekolojihaber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin