EKOLOJİ HABER- Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremden 11 il fiziksel olarak etkilendi. Yaşanan felaket sonrası ülkede deprem tartışmaları yeniden alevlendi. Bir sonraki depremler nerelerde olabilir? Bunun için uzman isimleri takip ediyorlar. Bu isimlerden bir tanesi de Prof. Dr. Naci Görür. Deprem uzmanının işaret ettiği yerlerden bir tanesi de Hakkari Yöresi. Peki ama Hakkari Yöresinde nerelerde fay hatları var? Geçmişte kaç büyüklüğünde depremler olmuş? Hangi iller etkilenebilir? En riskli ilçeler hangileri? Detaylar haberimizde..
Prof. Dr. Naci Görür Hakkari Yöresi hakkında şu ifadeleri kullanmıştı:
”Benim bir öngörüm var. Ben Hakkari yöresinde de sıkıntı olabilir diyorum. Maraş depremleri Doğu Anadolu’yu hareket ettirdi ya Arabistan levhası kuzeye doğru gitti. Kuzeyde Hakkari yöresinin sıkıştırmış olabileceğini düşünüyorum. Orayı da bilimsel öngörüyle uyarıyorum. Dikkatli olmak lazım diyorum, zaman söyleyemiyorum.”
”Hakkâri ili ve çevresi birinci derecede deprem bölgesinde olup Yüksekova-Şemdinli Fay Zonu (YŞFZ), Başkale Fayı (BF), Bitlis-Zagros Bindirme Kuşağı (BZBK) ve Salmas (İran) Fay Zonunun yakınında yeralmaktadır. Son yüzyılda meydana gelen 1908 Başkale (M=6.0), 1930 Salmas-İran (M=7.2), 25 Ocak 2005 Hakkari-Sütlüce (Mw=5.9) ve 27 Ekim 2011 Yüksekova (M=5.2) depremlerinden Yüksekova yerleşimi olumsuz yönde etkilenmiştir. Bölgede meydana gelen depremler bölgenin deprem etkinliğinin ve buna bağlı risklerinin göstergeleridir. Yüksekova da bu depremlerden etkilenen alan içerisinde yer almaktadır. Yüksekova ilçesi 2011 yılı nüfusuna göre 113.871 kişinin yaşadığı Hakkari ilinin en büyük ilçesidir”
”Bölgede meydana gelen depremlerden elde edilen büyüklük-sıklık ilişkisinde, Yüksekova yerleşim alanı ve bu alanın K-KD’nda yeralan bölgelerde küçük b-değerleri elde edilmiştir. Küçük b-değerleri büyük gerilme, büyük deformasyon hızı ve bölgedeki büyük faylarla ilişkilidir. Büyüklük-sıkılık ilişkisi ve Poisson olasılık modeli kullanılarak çalışma bölgesi için büyüklüğü M=5 olan deprem için tekrarlama peryodu 2 yıl, 10 yıl içerisinde olma olasılığı ise % 100 olarak hesaplanmıştır. Büyüklüğü M=6 olan deprem için 10 yıl içinde olma olasılığı % 78, tekrarlama periyodu ise 15 yıl olarak hesaplanmıştır. Büyüklüğü M=7 olan deprem için 10 yıl içinde olma olasılığı % 21, 50 yıl içinde olma olsılığı % 69 ve tekrarlama periyodu ise 100 yıl olarak hesaplanmıştır. Büyüklüğü M=7.5 olan deprem için 10 yıl içinde olma olasılığı % 9, 50 yıl içinde olma olasılığı % 36 ve tekrarlama periyodu ise 255 yıl olarak hesaplanmıştır.”
SERHAT NEWS