Gelîyê Godernê’de doğa ve kültür kırımı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

EKOLOJİ HABER- Diyarbakır’ın Kulp, Lice ve Silvan ilçelerini üçgenindeki Gelîyê Godernê’nin tarihi çok eskilere dayanıyor. Taşköprü Köyündeki kayalarda mağara devrine ait izlere rastlanırken, köyün güneyindeki tepelerde ise Ermeni yerleşim yerlerine ait kalıntılar bulunuyor. Bölgede, Sarım Çayı boyunca yüksekliği 200 metreyi aşan bir boğaz bunulurken, taş köprü ise Kulp ve Silvan ilçelerini birbirine bağlıyor. Köprü, mimarisi ile Silvan’daki Malabadi Köprüsü’ne benziyor. Gelîyê Godernê; zengin bir ekosisteme, kültürel yapıya ve tarihsel bir geçmişe sahip.

 

Ancak Gelîyê Godernê’de uzun zamandır baraj inşaatı nedeniyle doğa tahribatı sürüyor. Bölgedeki ağaçlar kesiliyor, dinamit patlamaları nedeniyle taş köprü, tarihi yapılar, kayalıklar ve evler hasar görüyor. Son günlerde sosyal medyaya yansıyan görüntüler tahribatı gözler önüne seriyor.

 

Artı Gerçek’e konuşan DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Serhat Eren,”2011 ile 2013 yıllarında Gelîyê Godernê’de baraj yapılmasına karar verildi. Devasa bir baraj yapılıyor ve kamulaştırmalar sona ermek üzere. Gelîyê Godernê derin bir vadi, iki yakasında da kayalıklar var. Orada bir yol-köprü çalışması var. Güya o köprü için tarihi Gelîyê Godernê Köprüsü zarar gördü, ulaşıma kapandı. Orada yaşayan insanların evlerinin duvarı çatlamış. Dinamitler patlatılıyor. Buna karşı vatandaşlar da dava açmaya başladı” dedi.

 

“Gelîyê Godernê, sular altında bırakılmak isteniyor” diyen Eren, sözlerini şöyle sürdürdü:”Bölgedeki ağaçlar korucular eliyle kesilip satılıyor. Bu işin içerisinde askeriye de var. Dolayısıyla uzun zamandır rant amacıyla ormanlar kesildi. Muazzam bir tarihe, bitki ve hayvan çeşitliliğine sahip çok değerli bir yer. Dinamitlerin patlatılması sonucu insanların yaşamı, evleri tehlike altında. İnsanlar sürgün edilmiş oluyor. Zaten depremden dolayı köylüler zarar görmüştü, bir de üstüne devletin yaşattığı bu suni depremle daha fazla zarar gördüler.”

 

Gelîyê Godernê ile ilgili kamuoyu oluşturulması gerektiğini vurgulayan Eren, “Yaşamı korumaya yönelik çalışmalar yapan sivil toplum kuruluşları dava açabilir. Oradaki orman katliamına ‘dur’ demek gerekiyor çünkü Gelîyê Godernê’de doğa katliamı tamamen güvenlik gerekçesiyle yapılıyor. Bu gerekçe aslında rantın döndüğü bir yer olduğunu gösterir. Orada yaşayan insanların yaşamını güvence altına almak zorundalar. Orada insanlar sürgün edilmek isteniyor. Gelîyê Godernê insansızlaştırılmak isteniyor” diye konuştu.

 

Artı Gerçek

Gelîyê Godernê’de doğa ve kültür kırımı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

BEDA
Giriş Yap

Ekolojihaber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin