EKOLOJİ HABER- Diyarbakır’da bulunan birçok sivil toplum örgütü, yerel yönetimlerin çocuk birimleri ve çocuk alanında çalışma yürüten kurumlar bir araya gelerek, Çocuk Çalışmaları Çalıştayı düzenledi. Gün boyu Çand Amed’de düzenlenen çalıştayın sonuç bildirgesi açıklandı. Çalıştayda tartışmalar sonucu çıkan en önemli karar, “Amed Çocuk Hakları Ağı”nın kuruluşu oldu. Alınan kararla, Çocuk Hakları Ağı’nın kuruluşu 20 Kasım’da kamuoyuna deklere edilecek.
Açıklamayı tüm kurumlar adına İnsan Hakları Derneği (İHD) üyesi Berfin Elçi yaptı. Çalıştayın, çocuk hak mücadelesi, çocukların kent yaşamına katılımı, çocuk haklarına dair farkındalık ve bilincin artırılması gibi temel meseleleri gündeme alarak yürüttüklerini belirten Elçi, “Bu çalışmaların etkin bir şekilde gerçekleştirilmesi için ise çocuk çalışmalarının kentteki paydaşlar ile dayanışma halinde ve kurumsal bir şekilde yürütülmesi gerekliliği hissedilmiştir. Bu sebeple ‘Amed Çocuk Hakları Ağı’na çocuk haklarının savunulması konusunda temel bir misyon atfedilmektedir” dedi.
Çalıştayın 3 temel tartışma başlığı altında yürütüldüğünü aktaran Elçi, “Birinci başlık olan Amed Çocuk Hakları Ağının kurumsal bir işleyişe kavuşturulması ve bu kapsamda yönerge ile politika belgelerinin oluşturulması meselesine dair. Çalıştayımız neticesinde kurumsal işleyişin sağlanacağı bir yönerge hazırlanmış olup bundan sonraki çalışmalarımız bu yönergede yer alan ilke ve usuller çerçevesinde yürütülecektir. Diğer taraftan spesifik alanlara dair çocuk çalışmalarının nasıl yürütüleceğini, bu konudaki ilke ve stratejilerin yer alacağı politika belgelerinin oluşturulması da karara bağlanmıştır. Öte yandan; Kent Konseyine bağlı ve tümüyle çocuk katılımlı olan Çocuk Meclisinin işleyişine dair yönerge taslağı da oluşturulmuş olup Kent Konseyine öneri olarak sunulacaktır” aktarımlarında bulundu.
Son başlıkta ise çocuk hakları ve eğitim konusunu tartıştıklarını ifade eden Elçi, “Bu başlık altında çocuk adalet sistemi, çocuk hak ihlallerinde harekete geçecek mekanizmalar, raporlama faaliyetleri, gerek yetişkinlere gerekse çocuklara yönelik hak temelli eğitim etkinlikleri tartışılmıştır. Özellikle çocuk haklarına dair genel bir farkındalık ile bilincin oluşturulmasını önceleyen bu başlıkta yalnızca dışa dönük değil, çocuk çalışmaları yürüten gönüllülerin iç eğitim ve benzeri etkinliklerle kendilerini daha donanımlı hale getirmesi tartışılmıştır” şeklinde konuştu.
Elçi, konuşmasını şu sözlerle tamamladı: “Çalıştayımızda aldığımız karar doğrultusunda 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü’nde ‘Amed Çocuk Hakları Ağı’ olarak kuruluşumuzu ilan edeceğimizi paylaşmak isteriz. Kürdistan’da çocuk hakları meselesini temel gündemine alacak ve kurumsal bir işleyişle yerelden genele bir etki yaratacak olan ağımızın başta Birleşmiş Milletler (BM) Çocuk Hakları Sözleşmesi’nde yer alan ilkeler olmak üzere Kürdistan’ın özel koşularına uygun oluşturulacak ilkeler çerçevesinde çalışmalar yürüteceğini belirtmek isteriz. Bu vesileyle; çalıştayımızın nihai raporunun kısa süre içerisinde basın ve kamuoyu ile paylaşılacağını bildirir; 20 Kasım Günü bileşen kurumlarla Amed Çocuk Hakları Ağımızı deklare edeceğimiz basın açıklamasına tüm çocuk hak savunucularını ve siz değerli basın emekçilerini davet ederiz.”