Deprem alarmı verilen bölgeleri açıklayan Prof. Dr. Görür: Olası Marmara depreminin şiddeti 9’u bulur

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

EKOLOJİ HABER- Maraş merkezli depremlerin ardından artçı sarsıntılar devam ederken olası İstanbul depremi gündemde. Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Maraş depremlerinin ardından artçıların bir yıldan fazla süreceğini belirtirken, olası Marmara depremin Avrupa Yakası’nda daha fazla hissedileceğini ve depremin şiddetinin 9.0’ı bulacağını söyledi.

Kısa Dalga’ya konuşan Prof. Dr. Naci Görür, deprem alarmı verilen bölgeleri açıkladı. Prof. Dr. Görür, şunları söyledi:

“Depremler olmadan dahi biz Marmara Bölgesi’nde deprem alarmı vermiştik, bu bir. Ikincisi Erzincan’ın doğusunda, Erzincan ile Bingöl Karlıova arasında Yedisu Fay’ında deprem beklediğimizi öngörmüştük. Onun dışında Ege bölgesi, orası zaten sık sık küçük depremlerle sarsılıyor. Oradaki depremlerin kaynağı da bu Helen Kıbrıs Yayı, orada hareketlilik fazla.

RELATED VİDEO
‘HAREKETLENMELER GÖZLEMLENEBİLİR’

Dolayısıyla İzmir’den Antalya’ya kadar kıyı bölgelerimizde irili ufaklı depremler öngörülüyor. Oranın tektonik yapısı gereği. Bir de bu 6 Şubat depremleri nedeniyle belki Adana Bölgesi’nde de stres transferi nedeniyle bazı faylarda hareketlenme olabilir. Hatta Kıbrıs’ı dahi düşündük. Doğu Anadolu Bölgesi’ne yakın olarak; Kayseri, Sivas, Erzincan’ın doğusu yani Bingöl yakınları, Malatya. Malatya’nın özellikle kuzeybatısı, kuzeyi. Orada Malatya Fayı ve Tuzla Fayı. Oralarda belirli hareketlenmeler gözlemlenebilir.”

‘DEPREMİN ŞİDDETİ 9’U BULABİLİR’

Prof. Dr. Naci Görür, Doğu Anadolu, Batı Anadolu ve Kuzey Anadolu fay hatları üzerinde bulunan Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğunu hatırlatarak, yer ve zamandan bağımsız olarak ülkenin her an depreme hazırlıklı olması gerektiğine dikkat çekti.

Prof. Dr. Görür, Marmara Bölgesinde deprem alarmı verdiklerini, özellikle kıyıda on kilometre içerisinde kalan alanlarda depremin oldukça şiddetli hissedileceğini ve Avrupa Yakası’nda deprem zararlarının daha fazla hissedileceğini belirterek, depremin şiddetinin 9.0’ı bulacağını vurguladı.

‘YEREL YÖNETİCİLERİN İSTEKLERİ YOK’

Depreme dirençli kentler oluşturulması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Görür, “Depremler on üç milyon seneden beri olagelmekte daha milyonlarca sene de devam edecektir” diyerek şunları söyledi:

“Eğer biz Türk milleti olarak bu topraklarda ilelebet yaşayacaksak, neslimizi devam ettirecekseki depremi de durduramayacağımıza göre deprem dirençli kentler oluşturmak zorundayız. Bunu biz mi icat edeceğiz? Hayır, dünyada bu var.

Kalifornia’da, Japonya’da, Şili’de, Meksika’da, Çin’de, Hindistan’da, İtalya’da bu var. Oralarda da bu büyüklükte depremler oluyor, beş-on kişi tesadüfen ölüyor. Bazen öyle büyük depremler olurken masanın üzerinden ancak kalemler düşmesin diye yeltenip çalışmalarına devam ediyorlar. Çünkü şundan eminler, çatı kafalarına çökmeyecek, çocukları okulda göçük altında kalmayacak, çalıştığı dairede-fabrikada göçük altında kalmayacak bundan eminler. Bu yapılabilir. Bunu yapabilecek gücümüz var.

Paramız var, mühendisimiz var, bilim adamımız var, aklımız var. Sadece bunu yapacak siyasi irademiz, halkın bizzat desteği, gözetim ve denetimi yok. Yerel yöneticilerin bu konuya karşı bir istekleri yok.”

Deprem alarmı verilen bölgeleri açıklayan Prof. Dr. Görür: Olası Marmara depreminin şiddeti 9’u bulur

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

BEDA
Giriş Yap

Ekolojihaber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin