EKOLOJİ HABER Öğretmenlikten KHK ile ihraç olunca bir süre düğün fotoğrafçılığı yaparak hayatını idame ettirmeye çalışan Batman’lı Behçet Çiftçi bu işi bırakarak Sason’a ait bilgileri araştırmaya başlar. Bu çalışmasında fotoğraflarla da zenginleştiren Çiftçi dağ yürüyüşleri düzenlemeye başlar. Gezdiği yerleri kadrajına da yansıtır. Türkiye’nin en büyük dağlarına yürüyüşler düzenler. Doğa yürüyüşleri organize eden aynı zamanda fotoğraf sanatçısı da olan Behçet Çiftçi öyküsünü Tigris Haber’e anlattı.
Çiftçi yaşam hikayesini şöyle anlatıyor:“Dicle Üniversitesi’nde tarih öğretmenliğini okudum. 2002’den sonra 4-5 yıl Diyarbakır’da öğretmenlik yaptım. Sonra kendi memleketim Batman’a gittim. Zaten Sason’un doğası farklıdır. 2016’da KHK’lı oldum. Ben de bu süre zarfında düğün fotoğrafçılığı yaptım. Daha sonra bana göre değil dedim. Düğün fotoğrafçılığını bıraktım. Şu anda doğa yürüyüşlerini organize ediyorum.2010’da böyle bir web sayfası kurdum ve Sason’a dair bilgi kırıntılarını araştırmaya başladım. Çok fazla net bilgiler de yoktu. Sonra bu bilgiler damlaya damlaya göl oldu. Sason isminden tutunda oradaki birçok kilise, manastır, anlatılan efsaneleri derleyip toparlamaya başladım. Sitede paylaştım, paylaştıkça çoğaldı. Sonra baktım fotoğraflar eksik.
2013’te bu açığı kapatmak için bir fotoğraf makinesi aldım ve bu şekilde fotoğrafa başladım. Gezip dolaştığım yerlerde hem araştırıyorum hem de fotoğraf çekiyorum. Bunları Web sayfamda ve sosyal medyada paylaşmaya başladım. İnsanlar ilgi göstermeye başladı. Daha çok da yurtdışında yaşayan Ermeniler oldu. Sason eskiden Ermenilerin çoğunlukta yaşadığı bir bölgeydi. O ilgi sürükledi.
Tigris Haber