EKOLOJİ HABER- 6 Şubat’ta meydana gelen depremler sonrasında 8 Şubat’ta Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa illerinde üç ay süreyle ilan edilen olağanüstü hale (OHAL) dayanarak, çevre mevzuatı kapsamında yerine getirilmesi kritik öneme sahip bazı yükümlülüklerin ertelenmesinin önü açıldı.
Yeşil Gazete’ye göre Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Genel Müdürlüğü tarafından yapılan bir açıklamada, yükümlülüklerin ertelenmesi kararı ile ÇED mevzuatının “deprem bölgesi ağırlıklı olmak üzere ülkemiz genelinde uygulanması konusunda yaşanacak sıkıntıların önüne geçilmesinin” amaçlandığına yer verdi.
Buna göre, “geçerli bir mazeret” sunulması halinde, bazı faaliyetler, OHAL’in sona erdiği gün olan 8 Mayıs’a kadar ertelenebilecek. Bu faaliyetlerden öne çıkanlar şu şekilde:
Çevre Yönetimi Hizmetleri Hakkında Yönetmelik hükümlerince yeterlik belgesi alan çevre mühendisleri/yetkilendirilmiş kişiler, çevre danışmanlık firmaları ve çevre yönetim birimlerinin hizmet verilen işletmeler ile ilgili Yönetmelik kapsamında yerine getirilmesi gereken yükümlülükleri kapsamında aylık çalışma takvimlerinin hazırlanması,
Bu takvime istinaden hizmet verilen işletmelere yapılacak aylık ziyaretler ve yıllık iç tetkik ziyaretleri,
Çevresel konularda eğitim programlarının düzenlenmesi ve raporların hazırlanması,
Bakanlık tarafından yetkilendirilen kurum ve kuruluşlar tarafından çevre mevzuatı kapsamında il içinde ve il dışında faaliyet gösteren tesisler ile ilgili olarak yapılacak emisyon ve atık su ölçümü, yerinde anlık ölçüm, yerinde analiz, numune alma, atık denetimi gibi uygulama faaliyetlerinin yerine getirilmesi.
Bu kararlarla OHAL kapsamındaki illerde çevreyi korumak adına alınması gereken önlemler, yapılması gereken denetim ve incelemeler ve bunların raporlaştırılma süreçleri, OHAL bitimine kadar ertelenebilecek.
‣ Ekoloji örgütlerinden çağrı: OHAL yerine toplumsal dayanışma ve örgütlenme
‣ Eko Afet Grubu deprem bölgesinde: Yıkımın nedenlerden biri de tarım arazilerinin yapılaşmaya açılması
‣ Deprem sonrası kimyasal sızıntı ihtimali: Bir ekolojik felaket yaşıyor olabiliriz
ÇED süreçlerinde ‘şeffaflık’ rafa kaldırılıyor
Yine geçerli bir mazeret gösterilmesi halinde, OHAL kapsamındaki illerde planlanan projelere ilişkin ÇED Yönetmeliği kapsamında sunulacak rapor, bilgi ve belgeler için yönetmelikte belirtilen sürelere 90 gün ilave edilebilecek.
Aynı illerde ilk etapta 8 Mayıs’a kadar yapılması planlanan Halkın Bilgilendirilmesi ve Sürece Katılımı Toplantılarının tamamı iptal edildi.
Yeni toplantı tarihleri Bakanlık ve İl Müdürlükleri tarafından belirlenerek yazılı olarak bildirilecek. Ancak İl Müdürlüğü, yetkili müşavir firma veya proje sahibi tarafından talep edilmesi durumunda bu illerde planlanan projelere ilişkin Bakanlıkta yapılması planlanan İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu Toplantıları da iptal edilebilecek.