EKOLOJİ HABER- Van Edremit Belediyesi tarafından kıyı kanununa aykırı olarak yaptırılan “Bisiklet Kafe” ile ilgili Erzurum Bölge İdare Mahkemesi emsal bir karara imza attı. Van ÇEVDER tarafından Bölge İdare Mahkemesine taşınan davada kıyı kanununa aykırılığa dikkat çekilmişti. Mahkeme, dosyanın kıyı kanunu ve bilirkişi raporuna göre tekrar değerlendirilmesine oy birliği ile karar vererek yerel mahkemeye geri gönderdi.
Van’ın Edremit Belediyesi’ne kayyım olarak atanan AKP’li İsmail Say tarafından ilçe merkezi, sahile sıfır yapılan “Bisiklet Kafe”nin imar kanuna aykırı olduğu gerekçesiyse Van Çevre, Tarihi Eserleri Koruma ve Geliştirme Derneği (VAN ÇEVDER) tarafından yürütmenin durdurulması için Van 2. İdare Mahkemesi’ne başvuruda bulunmuştu. Başvuru süreci içinde bilirkişi heyeti Kafenin imar kanununa aykırı yapıldığını belirleyen kapsamlı bir raporu mahkemeye sunmuştu. Raporda, yapının deprem yönetmeliğine uygun yapılmadığına dikkat çekilerek şu tespitlere dikkat çekmişti:
“Söz konusu yapıların yapılması ile ilgili özellikle Van Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nden (AFAD) görüş alınmadığı tespit edilmiştir. Sonuç olarak yapıların ve kafeterya olarak yapılan yapının zeminden desteği sağlayan direklerin ‘Afet Kotu’nun altında kaldığından, yapılan yapıların mevzuata aykırı bir şekilde yapıldığı mütalaa edilmiştir. Yine dava konusu alan ve civarında düzenli bir otopark alanı bulunmayışı ve taşınmazlara servis verecek yolun son derece önemli bir yol olmasından dolayı trafiği arttıracak bir unsur olacağından, ulaşım planlaması açından da yoğunluk kriterleri göz önünde bulundurulması, düzenli otopark alanı ile servis sağlanamaması yönünden dava konusu taşınmazların ulaşım ve ulaşılabilirlik açısından uygun olmadığı…”
Yerel mahkeme kafenin yasal olduğu iddiasında bulunmuştu
Bilirkişi raporları ve kamuoyu tepkisine rağmen yerel mahkeme yapılan yapının yasal olduğuna karar vermişti. Ancak yerel mahkeme tarafından alınan karar üzerine ÇEVDER Avukatı Jiyan Özkaplan davayı temiz etti. Özkaplan’ın başvurusunu değerlendiren Erzurum Bölge İdare Mahkemesi 3. İdarî Dava Dairesi emsal olacak bir karara imza atarak dosyanın bilirkişi ve kıyı yönetmenliğine göre değerlendirmesi için oy birliğiyle tekrar yerel mahkemeye gönderdi. Kararda, 03.08.1990 tarih ve 20594 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Kıyı Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmeliğine dikkat çekilerek, “davanın esası incelenmeksizin reddine karar verilmiş ise de, dava dosyasındaki bilgi, belgeler ile bilirkişi raporu birlikte incelendiğinde, encümen kararında bahsi geçen imalatların yapımına başlandığı, anılan inşaî faaliyetlerin dayanağı idarî işleminde dava konusu Encümen kararının olduğu, dolayısıyla dava konusu işlemin bu hâliyle idarî davaya konu edilebilecek kesin ve yürütülmesi gerekli icraî bir işlem olduğu kanaatine varılmıştır. Bu durumda Mahkemesince; dosyanın esastan incelenmesi, tarafların iddiaları ve bilirkişi raporunda yer verilen tespitler değerlendirilerek (Kıyı Kanunu ve Kıyı Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmelik hükümleri uyarınca bu yapıların yapılıp yapılamayacağı, anılan yapıların mevzuata uygun teşekkül edip etmediği v.s ) bir karara varılması gerekir iken, davanın esası incelenmeksizin reddine karar verilmesinde, (hak arama hürriyeti çerçevesinde) hukuka ve yargılama usûlüne uygunluk görülmemiş olup, yukarıda belirtilen hususlar doğrultusunda yeniden karar verilmek üzere dava dosyasının Mahkemesine gönderilmesi gerekmektedir.” denildi.
Verilen kararla birlikte dosya yeniden yerel mahkeme tarafından değerlendirilecek.
Bölge İdare Mahkemesinin aldığı kararın büyük bir öneme sahip olduğun çeken ÇEVDER Başkanı Ali Kalçık, “Van Denizine yönelik ihlaller şimdiye kadar hep süregeldi. Ancak son zamanlarda yasalar hiçe sayılarak bunlar yapılmaya başlandı” dedi. Kanun koyucuların ve kanunları korumakla yükümlü olanların da zaman zaman bu ihlallere dahil olduğuna dikkat çeken Kalçık, “Tuşba oteli örneği var. Denizin doldurulmasında bizzat belediyenin araçları kullanılmış. Dolgu malzemesi olarak kullanılan malzemeler bizzat belediye tarafından taşınmış! Şimdi bunu nereden tutarsanız tutun tutarsızlık var. Kanunsuzluk var. Yasaları tanımama var. Kanunları uygulamakla yükümlü olanlar, ne yazık ki kanunları hiçe sayarak Van’a, Van halkına, doğaya ve tüm canlılara düşmanlık yapılırcasına denizin doldurulmasına sadece yardım ve yataklı yapılmadı, bizzat sürecin bir parçası olundu” dedi. Yerel mahkemenin açtıkları davada aleyhte karar vermesine de değinen Kalçık, “Bilirkişi kararı son derece net olmasına rağmen, aleyhte karar verildi. Umarım mahkeme kararı bu kez doğru bir karar verir ve bu iyi bir örnek teşkil der” ifadelerini kullandı.
Serhat News