Dünya Bankası: Depremler 34,2 milyar dolarlık fiziksel hasar yarattı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

EKOLOJİ HABER- Dünya Bankası 6 Şubat’ta meydana gelen Maraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin 34,2 milyar dolarlık doğrudan fiziksel hasar verdiğini ancak iyileştirme ve yeniden inşa maliyetlerinin çok daha fazla olacağını ve potansiyel olarak bu rakamın iki ya da üç katına ulaşmasını beklediğini tahmin ettiğini açıkladı.

 

Dünya Bankası’nın hazırladığı Küresel Hızlı Afet Sonrası Hasar Tahmini (GRADE) Raporu’nda, depremler kaynaklı 1,25 milyon insanın yaşadığı binaların orta ila ağır derecede hasar görmesi veya tamamen çökmesi nedeniyle geçici olarak evsiz hale geldiğinin tahmin edildiği belirtildi

Raporda tahmin edilen hasarın yüzde 81’inin yaklaşık 6,45 milyon kişinin (Türkiye’nin toplam nüfusunun yaklaşık yüzde 7,4’ü) yaşadığı Hatay, Maraş, Antep, Malatya ve Adıyaman illerinde meydana geldiği vurgulandı. Raporda konut binalarında meydana gelen doğrudan hasarların toplam hasarın yüzde 53’ünü (18 milyar dolar) oluşturduğu, toplam hasarın yüzde 28’inin (9,7 milyar dolar) konut dışı binalarda (örneğin sağlık tesisleri, okullar, kamu binaları ve özel sektör binaları), yüzde 19’unun (6,4 milyar dolar) ise altyapı tesislerinde (örneğin yollar, elektrik, su temini) meydana geldiği açıklandı.

‘YENİDEN YAPILANMA İHTİYAÇLARI TUTARI FİZİKSEL HASARIN İKİ KATINA ÇIKABİLİR’

Dünya Bankası Grubu’nun Avrupa ve Orta Asya Bölgesinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Anna Bjerde ise Türkiye için 34,2 milyar dolarlık ilk hızlı hasar değerlendirmesinin Türkiye’nin 2021’deki ekonomik çıktısının yaklaşık yüzde 4’üne eşdeğer olduğunu ancak bunun Türkiye ekonomisinin büyümesi üzerindeki dolaylı veya ikincil etkileri veya bir hafta önceki en son depremi içermediğini söyledi. Bjerde “Deneyimlerimize göre yeniden yapılanma ihtiyaçları doğrudan fiziksel hasarın iki ila üç katına kadar çıkabilir” dedi.

Dünya Bankası Türkiye direktörü Humberto Lopez de gazetecilere verdiği demeçte, bankanın depremlerin Türkiye’nin 2023’te yüzde 3,5’ten yüzde 4’e çıkacağı tahmin edilen gayri safi yurt içi hasıla büyümesini en az yarım puan azaltacağını tahmin ettiğini söyledi.

Anna Bjerde depremlerin Suriye’deki etkisinin de “yıkıcı” olduğunun belirterek Suriye hakkında ayrı bir hasar tespit raporunu salı günü duyuracaklarını açıkladı. 6 Şubat depremleri Türkiye ve Suriye’de 50 binden fazla kişinin ölümüne yol açmıştı. Dünya Bankası 9 Şubat tarihinde yardım ve iyileştirme çabalarına yardımcı olmak için 1,78 milyar dolarlık bir başlangıç yardım paketi açıklamıştı. Söz konusu paket, Türkiye’deki mevcut iki proje kapsamındaki Şarta Bağlı Acil Durum Müdahale Bileşenleri (CERC) yoluyla acil olarak sağlanan 780 milyon dolarlık bir yardımdan ve bu afetten etkilenen insanları desteklemeye yönelik hazırlanacak 1 milyar dolarlık yeni bir acil durum iyileştirme projesinden oluşuyor.

Dünya Bankası: Depremler 34,2 milyar dolarlık fiziksel hasar yarattı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

BEDA
Giriş Yap

Ekolojihaber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin