Afşin Elbistan A Termik Santralı’na 2 Yeni Ek Ünitenin Sağlık Maliyeti 88 Milyar TL’ye Ulaşacak!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

EKOLOJİ HABER-  Afşin Elbistan A Termik Santralı’na yapılacak iki ek üniteden kaynaklanacak hava kirliliği, 35 yıllık işletme süresi boyunca 2.268 erken ölüme yol açacak. 2.896 çocuk astım hastası olurken, kirlilik 907 bebeğin erken ve 514 bebeğin gelişimini tamamlamadan düşük ağırlıkla doğmasına yol açacak.

Temiz Hava Hakkı Platformu’nun 7 Eylül Dünya Temiz Hava Günü öncesinde yayımladığı yeni rapor, kömür yakarak elektrik üreten Afşin Elbistan A Termik Santralı’na ek iki ünite yapılması durumunda ortaya çıkacak hava kirliliğinin neden olacağı erken ölümleri, kronik hastalıkları ve bu sağlık etkilerinin yol açacağı toplam ekonomik maliyeti gözler önüne seriyor.

Kahramanmaraş’ta bulunan kömür yakıtlı Afşin Elbistan A Termik Santralı’na 688 MW’lık ek iki üretim ünitesi ile santralın genişletilmesi planlanıyor. Büyük ölçekli yeni bir santrala eşdeğer bu genişleme projesi bölgede santralların kurulması ile 1980’lerden beri yaşanan halk sağlığı sorunlarını daha da derinleştirecek. Projenin sağlık etkilerinin yol açacağı ekonomik yük ise çok büyük: 88,4 milyar Türk lirası, yani 2,6 milyar dolar.

Rapora göre, Afşin Elbistan A Termik Santralı’na yapılacak iki ek üniteden kaynaklanacak hava kirliliği, 35 yıllık işletme süresi boyunca 2.268 erken ölüme yol açacak. 2.896 çocuk astım hastası olurken, kirlilik 907 bebeğin erken ve 514 bebeğin gelişimini tamamlamadan düşük ağırlıkla doğmasına yol açacak. Termik santralın yol açtığı hastalıklar nedeniyle 755.904 iş günü kaybı yaşanacak.

Yapılan modelleme çalışması, erken ölümler, hastane başvurularından kaynaklanan sağlık harcamaları ve diğer tıbbi harcamaların toplamının ortalama olarak 2,6 milyar dolara, güncel döviz kuru ile 88,4 milyar TL’ye ulaşacağını gösteriyor.

88,4 milyar TL’lik bu sağlık maliyeti, kamu yatırımlarına aktarılsa, her biri 500’er yataklı 29 hastane kurulabilir. Rapora dair açıklama yapan Temiz Hava Hakkı Platformu Koordinatörü Deniz Gümüşel, sağlık etkilerini ve ekonomik maliyeti hesaplarken santralın hava kirliliğini önleyici tüm yatırımları eksiksiz yaptığını ve Türkiye’deki hava kalitesi mevzuatına tam olarak uyduğu varsayımı ile yola çıkıldığını söylerken şu şekilde devam etti:

“Buna rağmen 88,4 milyar TL’lik bir sağlık maliyeti ortaya çıktı. Yani ne kadar ileri teknolojili filtre de taksanız, kömürü yakarak elektrik üretmek halk sağlığına ve ekonomiye çok büyük yük getiriyor. Sağlık kayıplarından oluşacak ekonomik maliyet engellenerek, bölgede yıllardır termik santrallar nedeniyle yaşanan sağlık sorunlarının çözümüne kaynak yaratılabilir. 7 Eylül Dünya Temiz Hava Günü için çağrımız şu: Artık kömüre değil sağlığa ve temiz havaya yatırım yapmanın zamanı.”

Afşin Elbistan A Termik Santralı’na 2 Yeni Ek Ünitenin Sağlık Maliyeti 88 Milyar TL’ye Ulaşacak!

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

BEDA
Giriş Yap

Ekolojihaber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin