Van’da yüzlerce balık öldü, onlarca kuş türü tehlikede

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

EKOLOJİ HABER-  450’nin üzerinde kuş türünün yaşadığı, balıkların doğal üreme ve yaşam alanı Van’ın Edremit ilçesinde bulunan Dilkaya-Engil Deltası’nda tatlı suların Van Gölü’ne akması büyük tahribata neden oldu. Tatlı su ile gölü ayıran setin açılması ile sazlıklardaki sular, günlerce Van Gölü’ne aktı.

 

Deltadaki suların çekilmesi sonucu sazlıkların büyük bir bölümü balçık tarlasına döndü. Böylece üreme döneminde olan endemik İnci Kefali Balığı başta olmak üzere yüzlerce balık öldü. Yumurtlama döneminde olan yabani kuş ve ördek türü de benzer bir tehlike altında.

 

 

Yaşanan tahribat, günlerdir kentin gündeminde. Çevreciler ve STK temsilcileri, yaşanan balık ölümlerine dikkat çekmek için sosyal medyada kampanya düzenledi.Van Büyükşehir Belediyesi, günlerdir sazlıklardaki tatlı suyun Van Gölü’ne aktığı alana dün müdahale etti. Çevre Koruma Ve Kontrol Dairesi’ne bağlı iş makinaları, tatlı suyun göle aktığı alanı doldurarak set oluşturdu. Böylece büyük bir su kaybına uğrayan delta, yeniden su tutmaya başladı.

Öte taraftan bendin, köylüler tarafından hayvanlar için otlak alanlar açmak amacıyla açıldığı iddia edildi. Ekoloji Haber’e konuşan köylüler, iddiaları ret etti, setin son dönemlerde artan yağışlar nedeniyle aşındığını ve suların böylece taştığını dile getirdi.

 

Van Barosu Çevre ve Ekoloji Komisyonu ile Van Çevre Derneği üyeleri farklı süreçlerde alanda bir dizi incelemelerde bulundu. Dernek yönetim kurulu başkanı Ali Kalçık, ortaya çıkan tabloyu ‘trajedi’ olarak tarif etti. Kalçık, ‘ Günlerdir sazlıkların suyu Van Denizi’ne akıyor. Sazlıklar yok oluyor. Yumurtlama dönemindeki onlarca kuş türü tehlike altında. Oraya çıkan balçıklarda yüzlerce balık ölmüş durumda. Bunlar üreme dönemindeki balıklar. Bu trajedinin önüne geçmek için günlerce neden beklendi? Doğa Koruma ve Milli Parklar Van  Şube Müdürlüğü neden müdahale etmedi? Dün itibarıyla Van Büyükşehir Belediyesi müdahale ederek seti kapattı. Ancak yaşanan tahribatın izleri uzun yıllar ortadan kalkmayacak belki.’ dedi.

Ülkedeki sulak alanların beşte biri Van Gölü Havzasında bulunuyor. 2022 yılında Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile  “Doğal Sit-Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı” ilan edilen Dilkaya- Engil sazlıkları da Bendimahi sazlıkları ile beraber bölgedeki en büyük sazlıklardan. Sazlıkların bu şekilde tahrip olması, canlı yaşamının yanı sıra yeşil alan bakımından fakir olan kent için başka bir tehlike.

 

 

 

 

 

 

Van’da yüzlerce balık öldü, onlarca kuş türü tehlikede

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

BEDA
Giriş Yap

Ekolojihaber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin