Ünlü Ermeni çeşmesi kaderine terk edildi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

EKOLOJİ HABER- Van’ın Edremit ilçesine bağlı Dilkaya Köyü’nde bulunan ve dünyaca ünlü Ressam Arshile Gorky anısına yaptırılan ‘Gorky Çeşmesi’ tahrip edildi. Konuya ilişkin konuşan HDP’li Garo Paylan, “Hâkim olan zihniyet, Ermenilerden kalan izlerin de yok olmasını istiyor. Oysa biz, bunların yaşamasını istiyoruz” diyor.

Serhat News’te yer alan habere göre Restorasyonun yapıldığı dönemde Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) tarafından yönetilen Edremit Belediyesi, dünyaca ünlü Ermeni ressam Arşil Gorky’nin ailesine ait evin yakınında bulunan ve ressamın adıyla anılan çeşmeyi restore etmişti. DBP tarafından dört ayrı musluktan su akacak şekilde dizayn edilen yöreye ait ‘Kurubaş taşı’ olarak bilinen eskitme taşlarla yeniden inşa edilmişti. Çeşmenin olduğu alana, Ermenice, Kürtçe, İngilizce ve Türkçe dört dilde ressamın biyografisinin yazılı olduğu bir tabela da asıldı. Yine çeşme üzerindeki taşlara dört dilde ‘Gorky Çeşmesi’ yazıldı.

Halk arasında ‘Gorky Çeşmesi’ olarak anılan çeşme, DBP’li belediyeye kayyım atanmasının ardından tahrip edilmeye başlandı. Önce suyun aktığı kısımdaki musluklar kırıldı ve ardından ağaç tıpalarla suyu kapatılan çeşmenin taşlarında Gorky’nin isminin yazılı olduğu yerler tahrip edildi. Sonunda Gorky’in biyografisinin olduğu tabela da yerinden sökülerek yok edildi. Belediye denetiminde olan bu çeşmenin tahrip edilmesine ilişkin kayyım yönetimi, suyun kesilmesinin mahalleye giden suyun yetersizliğinden kaynaklandığı yanıtını verdi. Suyun evlere verildiğini belirten yetkililer, çeşmenin tahrip edilmesinden ise haberleri olmadığını belirtti.

 

Ünlü Ermeni çeşmesi kaderine terk edildi

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

BEDA
Giriş Yap

Ekolojihaber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin