Şırnak Barosu orman kıyımına karşı bakanlığa dava açacak

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

EKOLOJİ HABER- Şırnak’ın Besta, Cûdî ve Gabar bölgelerinde “güvenlik” gerekçesiyle yapılan ağaç kesimi, Uludere  ve Beytüşşebap ilçe kırsallarına sıçradı. Uludere ilçesine bağlı Andaç  köyünde başlayan ağaç kesimi, Bêtkar Vadisi’ne kadar yayılmış durumda.

 

Yaşanan doğa talanına dair konuşan Şırnak Barosu Çevre Komisyonu üyesi Fadıl Tay, kentteki talanın sistematik olduğunu vurguladı. Özellikle 2020 ve 2021 yılından itibaren ağaç kesiminin üst seviyeye çıktığına dikkati çeken Tay, “Yaz aylarının gelmesiyle birlikte talanın hızını ve dozunu artıyorlar. ‘Güvenlik’ gerekçesi adı altında önceki yıllarda ağaçlar yakılıyordu. Son yıllarda ise yöntem değiştirilerek, kesiliyor. İl Özel İdare üzerinden ihaleye çıkarılıyor. Bu ihaleler de genellikle koruculara veriliyor. Gelinen aşamada gün gibi ortaya çıktı ki ‘güvenlik’ söylemi bir gerekçedir. Artık büyük bir rant alanı oldu. Çünkü bir karakol ve kule için örneğin 500 metrekare alanda kesim yapılacakken, şimdi 5 bin dönümlük alanda talan yapıyorlar” ifadelerini kullandı.

Cûdî, Besta, Gabar’da başlayan ağaç kesiminin şu an Komatê, Uludere ve Beytüşşebap ilçeleri üzerinden Federe Kurdistan Bölgesi sınırına kadar yayıldığına dikkati çeken Tay, “Bölgedeki bütün endemik türler yok ediliyor. Ekosistem değiştiriliyor. Canlı yaşamını bitirmek istiyorlar. Bir yandan ağaçları kesiyorlar, diğer yandan kömür çıkarıyorlar. Bunun yanında farklı madenlerin çıkarılması için her yıl talanı büyütüyorlar” ifadelerini kullandı.

 

Konuya dair suç duyurularının sonuçsuz kaldığını belirten Tay, “Önümüzdeki günlerde İnsan Hakları Derneği (İHD), Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) ve Şırnak Barosu olarak ağaç kıyımının durdurulması için Tarım ve Orman Bakanlığı’na yürütmenin durdurulması için dava açacağız” bilgisini paylaştı.

 

 

MA

Şırnak Barosu orman kıyımına karşı bakanlığa dava açacak

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

BEDA
Giriş Yap

Ekolojihaber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin