Haber- Erhan Akbaş
Van’ın Muradiye ilçesinde bulunan her mevsim binlerce ziyaretçi ağırlayan Muradiye Şelalesi’nin çevresinde yer alan yüzlerce ağaç kurudu.
Muradiye’de bulunan ve her yıl binlerce kişinin ziyaret ettiği Muradiye Şelalesi gün geçtikçe doğasını ve coşkusunu kaybediyor. Bölgenin önemli turizm merkezlerinden biri olan ve adını Bağdat seferine çıkan Osmanlı Padişahı 4. Murat’tan alan her mevsim gelen ziyaretçilerine farklı güzellikler sunan Muradiye Şelalesi çevresinde yer alan asırlık ağaçlar bakımsızlık ve susuzluktan dolayı kurudu.
Ağaçların bakımsızlıktan dolayı kurumasına tepki gösteren çevre sakinlerinden Harun Yavruöztürk, söz konusu alanda yer alan ağaçların uzun yıllardır bakımının yapılmadığını ve susuz bırakıldığı için kuruduğunu belirtti.
“Memleketimiz sahipsiz”
Yavruöztürk, “Bir memleket nasıl sahipsiz bırakılır, bir memleket nasıl talan edilirin görüntüsüdür bu ortaya çıkan manzara 50-100 yıllık ağaçların bulunduğu alanda neredeyse kurumayan ağaç kalmamış durumda. Her yıl burası yüzbinlerce ziyaretçi ağırlıyor. Belediye ekiplerinin yaşanan bu doğa katliamına duyarsız kalmasına anlam veremiyorum. Ağaçların bakımın neden yapılmadığını, neden kurumaya terk edildiğini çıkıp halka açıklamalılar.” dedi.
“Suyun yönü değişti”
Ağaçların kurumasına ilişkin konuşan ÇEV-DER Başkanı Ali Kalçık ise, “Muradiye Şelalesini besleyen Bendimahi Çayı’nın üzerine kurulan HES’lerden dolayı hem suyun yönü, hem debisi, hem de hızı değişti. Bundan kaynaklı şelale çevresinde bulunan bitkiler ve ağaçlar maalesef kurumaya başladı. Şelalenin alt ve üst kısmında 2 HES kuruldu buda suda ciddi derecede azalmaya neden olurken suyun 25 kilometrelik yatağında değişime neden oldu. Önlem alınmaz ise ileriki yıllarda doğası tahrip olmuş ve kurumuş bir şelale manzarası ile karşı karşılaya kalınacağını” söyledi.
“Nitelikli Doğal Koruma Alanı’ olarak tescil edildi”
Kalçık, geçtiğimiz günlerde Muradiye Şelalesi, ‘Nitelikli Doğal Koruma Alanı’ ve ‘Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı’ kapsamında tescillendi. Ama görüyoruz ki alan yapılaşmaya açılıyor, içerisine park yapılıyor bu kabul edilebilir bir durum değil. Yetkililerin bir an önce yapılaşmanın önüne geçerek daha fazla Şelalenin doğallığının bozulmaması için gereken önlemleri alması gerektiğini belirtti.