EKOLOJİ HABER- Manisa’da üzüm bağları başta olmak üzere tarımsal üretime zarar verdiği gerekçesiyle ziraat odaları, çevre örgütleri ve yöre halkının karşı çıktığı JES projeleriyle ilgili Danıştay’dan peş peşe kararlar çıktı. Enerjeo Kemaliye Enerji Üretim A.Ş.’nin Manisa’nın Alaşehir ilçesine Kemaliye ve Toygar mahallerinde hayata geçirmek istediği dört jeotermal kaynak arama kuyusu projesi ile AGB Enerji’nin Sarıgöl ilçesinin Yalınayak, Yukarı Koçaklar, Sığırtmaçlı ve Tırazlar mahallelerinde hayata geçirmek istediği altı adet sondaja dayalı jeotermal kaynak arama projesi ile ilgili Manisa Valiliği’nin vermiş olduğu ‘ÇED gerekli değildir’ kararları Manisa 1. İdare Mahkemesi tarafından yakın zamanda iptal edildi. Danıştay Dördüncü Dairesi de yerel mahkemenin iptal kararını onadı. Kararla birlikte enerji şirketlerinin son umudu da tükenmiş oldu.
Kararlarda, Büyük Ova Koruma Alanında yer alan Alaşehir ve Sarıgöl’deki tarım arazilerinde hayata geçirilmek istenen JES projelerinin etkilerinin proje tanıtım dosyasında ayrıntılı olarak incelenmediği vurgulandı. Ayrıca, jeotermal kaynak arama çalışmalarının başta üzüm olmak üzere bölgedeki tarımsal üretime vereceği olası zararlara da dikkat çekildi.
Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen JES’leri ilçesine sokmamakta kararlı olduklarını dile getirdi. Ülgen, şunları söyledi:
“Danıştay bizim haklılığımızı ortaya koydu. Sarıgöl Ovamızı korumaya devam edeceğiz. Bütün Sarıgöllüleri Ziraat Odası altında siyaset yapmadan toplanmaya davet ediyorum. CHP’lisi, AK Partilisi, MHP’lisi, kim varsa. Bu konu, siyasi bir konu değil. Ovamızı korumaya çalışıyoruz. Üç hafta önce toplantı yaptık, JES’lerle ilgili. Sadece MHP ve AK Parti ilçe başkanları toplantıya katılmadı. Biz halktan ve siyasilerden maddi değil, manevi destek istiyoruz. Biz birlik olmazsak uzun sürede başaramayız. Sadece bizim çabamızla olmaz. Gediz’in en dar bölgesindeyiz. Sarıgöl Ovası’nda dağlar çok yakın. JES’ler gelirse zehir soluruz.
Artı Gerçek