EKOLOJİ HABER- Türkiye‘de gözlemlenen göçmen kuş popülasyonlarında son yıllarda dikkat çekici değişiklikler yaşanıyor. Uzmanlar, ülkemizde daha önce üreme kaydı bulunmayan kuş türlerinin görülmeye başlandığını belirtiyor.Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ornitoloji Araştırma Merkezi’nden Doç. Dr. Kiraz Erciyas Yavuz, göçmen kuşları, mevsimsel göçlerini ve değişen iklim koşullarına adapte olma süreçlerini AA’ya anlattı. Yavuz, “Göçmen kuşlar, genellikle üreme alanlarındaki sıcaklık düşüşleri nedeniyle daha elverişli bölgelere göç ederler. Bu süreç, kuşların hem fizyolojik hem de morfolojik olarak uzun mesafelere dayanıklı hale gelmelerini gerektirir” dedi.
Küresel ısınmanın etkileri, kuşların göç yolları ve zamanlamaları üzerinde belirgin bir etki yaratıyor. Yavuz, “Son yıllarda, kuşların göç zamanlamalarında erken başlangıçlar ve geç ayrılmalar gibi değişiklikler gözlemliyoruz. Bu durum, bazı türlerin yeni üreme alanlarına ve daha kısa göç rotalarına yönelmelerine neden oluyor” şeklinde konuştu.
Kuşlar, ekosistemler için hayati öneme sahip. Tozlaşma, tohum yayılımı ve zararlı böcek kontrolü gibi doğal süreçlerde kritik roller üstleniyorlar. Ayrıca, kuş gözlem turizmi gibi ekonomik faaliyetlere de katkı sağlıyorlar.
Yavuz, Türkiye’de artan göçmen kuş çeşitliliğine dikkat çekerek, “Kap kumrusu, ak yanaklı Arap bülbülü ve ibibik toygarı gibi türler artık ülkemizde üremeye başladı. Ayrıca, kış göçmeni bazı kuş türleri artık ülkemizde kışlamaya da başladı” bilgisini paylaştı.
AA