Foçalılar taş ocağına karşı yaşamını savunuyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

EKOLOJİ HABER- İzmir’in Foça ilçesi Kocamehmetler köyünde faaliyetini sürdüren taş ocaklarının kapatılması için başlatılan mücadele hukuk süreciyle devam ediyor. Foça Tarih ve Doğa Talanına Hayır Platformunun tepkileriyle birlikte Foça Belediyesi, bölgedeki doğa ve insan yaşamını tehdit eden Kamil Özgül’e ve Damba Madencilik AŞ’ye ait iki maden ocağı için “ÇED gerekli değildir” kararının iptali ve yürütmenin durdurulması için iki ayrı dava açıldı.

Mahkemenin keşif kararının ardından bölgeye gelen bilirkişi heyetini Foça Tarih ve Doğa Talanına Hayır Platformunun çağrısıyla Kocamehmetler köylüleri ve Foça halkı karşıladı. Bilirkişi heyeti önce köyde, sonra sırasıyla Damba Madencilik AŞ’de keşif işlemini sürdürdü. Köyün zeytinlik alanını ve can güvenliğini tehdit eden Kamil Özgül’e ait taş ocağında hiçbir yetkilinin olmaması dikkat çekerken, bir gün önce taş ocağının çalıştığı ve jandarmanın taş ocağına geldiği bilgisini köylüler aktardı.

Kocamehmetler köyündeki taş ocaklarına karşı uzun süredir mücadele yürüttüklerini belirten Platform Yürütme Kurulu Üyesi Ömer Atilla, açılan dava ve keşif sürecinin tehlikenin boyutlarını bir kez daha gözler önüne sereceğini söyledi. Köyde yaşayanlar başta olmak üzere köyün bütününe zarar verdiğini söyleyen Atilla, “Zeytinciliğe ve hayvancılığa verdiği kötü etkinin yerinde tespitinin yapılmasını sağladık. Bugüne kadar alınan ‘ÇED gerekli değil’ kararı da olmak üzere bütün kararlar masa üstünde alınmıştı. Bizim şu anda yaptığımız tüm eylem ve etkinlikler bir kamuoyu oluşturmak üzerineydi. Bu düzensizliğe bir dur demekti. Bizi kimse durduramayacak” dedi.

Platform Üyesi ve gönüllü avukatlarından Ruken Arslan, “Yıllardır bu iki taş ocağı hem köyün yerel yaşam ve tarım alanlarına, özellikle zeytinlik alana en önemlisi de yer altı ve yer üstü su kaynaklarına ciddi zarar veriyor. Yıllardır yürütülen ve çevreye zarar veren taş ocağı faaliyetinin durdurulmasını istiyoruz. Platformumuzun çalışmalara başlamasının ardından Foça Belediyesinin açmış olduğu ‘ÇED gerekli değildir’ kararına karşı açılan davanın bilirkişi raporunu hazırlayan heyetten umuyoruz ki ÇED süreci işletilmeden yürütülen bu faaliyetle ilgili objektif kriterlere uygun tespitlerini raporuna yansıtır” diye konuştu.

Kocamehmetler Mahallesi’ne üç yıl önce yerleşip zeytinciliğe başlayan Ayhan Uncuoğlu ise, “Bölgemizde fütursuzca çalışan taş ocaklarına karşı mücadele içerisindeyiz. Eğer ekonomik bir rant varsa ortada yetkililerin değerlendirmesini istiyoruz. Taş ocaklarından çıkartılan 1 ton taş 1000 lira ederken, buradaki yemyeşil zeytinliklerden toplanan 1 ton zeytin en az 80 bin lira ediyor. Bu işe karar verenlerin mutlaka ve mutlaka bunu ekonomik olarak da değerlendirmesi gerekiyor” dedi.

 

Evrensel

Foçalılar taş ocağına karşı yaşamını savunuyor

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

BEDA
Giriş Yap

Ekolojihaber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin