EKOLOJİ HABER- Foça’da mera alanı olan bir bölgeye hafriyat dökülmesine tepki gösteren Foça Tarih ve Doğa Talanına Hayır Platformu, “Alanın hukuki olarak davalı bir mera alanı olduğunu biliyoruz. Burası özel şahıslara aitse yıllardır nasıl hafriyat dökümü yapılmıştır” diye sordu.
Foça Tarih ve Doğa Talanına Hayır Platformu, Yeni Foça’daki Yeni Kapı mevkiinde bulunan mera alanının geri dönüşüm tesisi adı altında hafriyat ve atık döküm alanı olarak kullanılmasını protesto etti. Bölgede yapılan açıklamada, “Hafriyatçı şirket Yenikapı’yı terk et” , “Mera alanı İzmir’in çöplüğü olmayacak”, “Mera alanı çöplük değildir” ve “Foça’nın havasına, suyuna, doğasına sahip çık” sloganları atıldı. Foça halkının da katıldığı açıklamaya siyasi parti temsilcilerinin yanı sıra Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İzmir Milletvekili İbrahim Akın da destek verdi.
Açıklamayı yapan Platform Sözcüsü Ramis Sağlam, Foça’nın girişindeki çöp depolama alanının tehlike yaratmaya devam ettiğini belirtti. Sağlam, “Foça ilçesinin hafriyatları uzun yıllardır Yeni Foça’daki Yeni Kapı mevkiine denetimsiz bir şekilde dökülüyor. Hafriyat atım alanının etrafında tarıma elverişli alanlar ve vadi bulunuyor. Hafriyat atık bölgesi denetimsiz olduğu kadar tam anlamıyla korsan çöplüğe dönüşmüş durumda. Son aylarda hafriyat atık alanında yaşanan kamyon trafiği bölge halkının dikkatini çekmesiyle sorun kamuoyuna mal oldu. Platformumuza gelen şikâyetler üzerine platformumuz bölgede iki kez inceleme yapmış, yaşanan sorunu yerinde tespit etmiş ve gelişmeler ilgili mercilere iletildi” diye belirtti.
Hafriyat alanı olarak kullanılan alanın mera alanı olduğunu vurgulayan Sağlam, şöyle dedi: “Foça Belediyesi tarafından hafriyat döküm alanı olarak kullanılan bu alan yasal olarak hafriyat döküm alanı mıdır? En önemli soruda budur. Eğer burası yasal hafriyat alanıysa buranın denetimini kim yapmaktadır? Son dönemde artan bu yoğunluğun nedeni Harmandalı Çöplüğü’nde yaşanan hukuki sonuç mudur? İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Harmandalı Çöplüğü’ne çöp dökememesi yeni çöplükler oluşturma çabası mıdır? Alanın girişine konulan kulübenin üzerinde Canerler Geri Dönüşüm LTD. ŞTİ. tabelası asıldıktan sonra bu alan özellikle Karşıyaka ve Menemen Belediyesi hafriyat kamyonları başta olmak üzere özel şirketlerin döküm alanına gelmiştir. Bu şirketin geri dönüşüm ruhsatı var mıdır? Geri dönüşüm yapılan alan kimindir? Bu alanın hukuki olarak davalı bir mera alanı olduğunu biliyoruz. Burası özel şahıslara aitse buraya yıllardır Foça Belediyesi nasıl hafriyat dökümü yapmıştır.”
Dünyaca bilinen Foça Orkidesi’nin bu bölgede yetiştiğini de sözlerine ekleyen Sağlam, “Foça Orkidesi bölgedeki Ekoköy Projesi başta olmak üzere projelerle tehlike altındadır. Hafriyat alanı en kısa sürede temizlenip tekrar doğal ortamına geri döndürülmelidir. Çevreye verilen tahribat acilen giderilmelidir” ifadelerini kullandı.