Diyarbakır Hasandin Yaylası madencilik tehdidi ile yüz yüze

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

EKOLOJİ HABER- Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde bulunan Hasandin Yaylası’nda maden arama çalışmasına karşı başlatılan eylemler ve hukuki süreç sürüyorken bölge halkı,  yaşam alanlarının yok olmasını kabul etmeyeceklerini söyledi.

 

Diyarbakır’ın Kulp ilçesine bağlı Karabulak Mahallesi, Yuvacık, Kayacık, Ağaçkorur, Baloğlu ve Argün köylerinin ortak yaylası olan ve yeraltı su kaynaklarına sahip Hasadin Yaylası, uzun dönemdir maden şirketlerinin hedefi haline gelmiş durumda. Hasandin Yaylası Koruma Platformu başta olmak üzere çevre örgütleri, siyasi partiler ve yöre halkı madene karşı bir dizi eylem ve etkinlik gerçekleştirdi.

 

Miting düzenlendi, hukuki süreç devam ediyor

 

Geçtiğimiz ay, yaylanın olduğu bölgede büyük bir miting düzenlenirken maden sahası için verilen ÇED raporunun iptali ve faaliyetlerin durması için başlatılan hukuki süreç devam ediyor.  Son olarak bir açıklama yayınlayan Hasandin Yayalası Koruma Platformu, ÖED raporunun 16 yıl öncesine ait olduğunu vurguladı. Açıklamada, “Hasandin Yaylası’nda maden talanına niyetlenen şirketin sahibi; köylülerimize ‘Elimde ÇED raporu var, gelip istediğimiz zaman başlarız. Sakın bir taşkınlık çıkarmayın yoksa kolluk gücüyle geliriz’ demişti. Bunun üzerine biz de; 16 yıl öncesine ait bu ÇED raporunu kamuoyuyla paylaşmıştık. Fakat ortaya çıktı ki; bu ÇED raporu, 5 yıl içinde faaliyete başlanmadığı için iptal edilmiş!! Yani hiç bir şirket Hasandin Yaylasına dokunamaz, giremez!!! Köylülerimizden ve şehrin hak savunucusu örgütlerinden oluşan Hasandin Yaylası Koruma Platformu olarak; bundan sonra da her an tetikte ve mücadelede olacağız”  ifadeleri yer aldı.

 

Bölge halkı maden faaliyetlerini istemiyor

 

Bölge halkı ise madene izin vermeyeceklerini söylüyor. Maden faaliyetlerine karşı tepkisini dile getiren yöre sakini bir kadın, yaylalarını vermeyeceklerini söyledi ve şöyle konuştu: “Yaylalarımızı korumamız lazım. Dağlarımızı vermiyoruz. Kimsenin yaylarımıza girmesine izin vermeyeceğiz. Devlette bir davamız yok. Davamız şirkete karşı. Yaylalarımızı vermeyeceğiz. Herkes hayvancılık yapıyor. Buralar sayesinde yaşıyoruz.” Sözlerini kullandı.

 

Kamuoyuna destek çağrısı

 

Yayladaki ekonomik faaliyetleri sıralayan bir başka bölge sakini ise yanlıştan dönülmesi gerektiğini söyledi. Bölge sakini, “Bugün Türkiye’de her geçen gün enflasyon artıyor. Nedeni üretimin olmaması. Burada sayısızca inek ve koyun besleniliyor, süt üretiliyor. Hatta arıcılık bile yapılıyor. Bu yüzden bu yaylaya sahip çıkmamız lazım. Bu yanlıştan dönülmesi lazım. Biz kabul etmiyoruz. Kamoyuna da destek çağrısı yapıyoruz. Bizlere destek olsunlar.” Diye konuştu.

 

İklim Haber

 

 

Diyarbakır Hasandin Yaylası madencilik tehdidi ile yüz yüze

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

BEDA
Giriş Yap

Ekolojihaber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin