EKOLOJİ HABER- Çanakkale’de merkeze bağlı Kayadere köyü yakınındaki ormanlık alanda dün öğlen saatlerinde başlayan yangın, 22 saati aşkın süredir devam ediyor. Henüz nedeni belirlenemeyen yangını söndürme çalışmaları devam ederken, şuana kadar 9 köyde bulunan 337 haneden bin 251 yurttaş tahliye edildi.
Rüzgarın da etkisiyle kısa sürede geniş bir alana yayılan yangına itfaiye ekiplerinin yanı sıra Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri ve diğer kurumların araçlarıyla müdahale ediliyor. Yangın 15 kilometrelik bir hatta etkili olurken, yerleşim yerlerini de tehdit etmeye başladı. Havadan uçak ve helikopterlerin de destek verdiği yangının kent merkezine yakın noktada etkili olması üzerine bölgeye çok sayıda takviye ekip sevk edildi.
MÜDAHALE GECE SÜRDÜ
Gün boyu devam eden müdahalelere rağmen rüzgarın hızının saatte 70 kilometreye ulaşması, ekiplerin müdahalesini güçleştirdi. Akşam saatlerinde rüzgarın hızının düşmesiyle ekipler, yangının ilerlediği noktalarda set oluşturarak, yayılımını engellemek için çalışmalarını sürdürdü. 4 gece görüşlü helikopter yangına müdahalesini sürdürürken, havanın aydınlanması ile birlikte diğer helikopterler de müdahale için harekete geçti.
83 KİŞİ DUMANDAN ETKİLENDİ
7 uçak ve 22 helikopterle müdahalenin sürdüğü yangında esnasında 83 yurttaş dumandan etkilenerek, hastaneye kaldırıldı. Bunlardan 8’i müşahede altında tutulurken, hayati tehlikesi olan kimse yok. Çok sayıda hayvanın öldüğü yangında, Ulupınar köyünde 5, Yağcılar köyünde 3’ü kullanılmayan 4 ev hasar gördü. Yangında 85 küçükbaş ve 3 büyükbaş hayvan ölürken, 10 ahır ve ağılda hasar meydana geldi.
Yangın nedeniyle 9 köyden tahliye edilen bin 251 kişinin Kredi Yurtlar Kurumu’nun (KYK) yurtlarına yerleştirildi.Yangına müdahalenin devam ettiği kentte, Çanakkale Boğazı çift yönlü olarak deniz ulaşımına kapatıldı. Ekiplerin rahat hareket edebilmesi için Çanakkale-Çan karayolunda da sivil araç geçişine izin verilmediği bildirildi.
Söndürme çalışmalarının tamamlandığı bazı noktalardaki ağaçlar ise küle döndü. Soğutma çalışmalarının devam ettiği bölgelerde yangının ardından yüzlerce ağacın yanmasıyla bölgenin yeşil rengi griye döndüğü görüldü. Bu bölgelerde ise helikopter ve uçaklarla soğutma çalışmaları sürüyor. 15 kilometrelik bir hatta etkili olan yangına dünden bu yana devam eden müdahaleler olumlu sonuç verdi. Birçok noktada yangının söndürüldüğü ve soğutma çalışmaları yapıldığı belirtilirken, bazı alanlarda ise ekipler halen alevlerin önüne geçebilmek için müdahalesini yoğun şekilde sürdürüyor.
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Orman Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Doğanay Tolunay, Çanakkale yangını hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Bölgedeki ormanlık alanlarda kızılçam ağaçlarının bulunduğunu ve bu türün kolay yandığını belirten Tolunay, “Bölgenin dezavantajlarından biri de boğazın olması. Rüzgar saatte 30 kilometrenin üzerinde esiyor ve yangın tehlikesi artıyor. Nem ve rüzgar da yangın tehlikesini artırıyor. Alevlerin 9-10 saatte 15 kilometre mesafe kat etmesi büyük bir olay. Yangın bölgesinde anız ve tarım arazileri var. 9 saatte yanan toplam yanan alan 5 bin hektar. Bu alanın yarısı tarım arazisi yarısı ise anız. Ne yazık ki bu büyük bir yangın, kısa sürede geniş alana yayıldı. Sabaha kadar yanan alan 6 bin hektarı bulabilir” dedi.
MA