Ağrı Mollakara Altın Madeni için basın açıklaması; ‘Yeni bir İliç faciası yaşanmasın’

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

EKOLOJİ HABER- Erzincan İliç’te yaşanan göçüğün ardından gözlerin çevrildiği maden sahalarından biri de yıllardır hazırlık çalışmaları yapılan Ağrı Mollakara Altın Madeni oldu. Kentte basın açıklaması yapan STK’lar , sahanın vereceği tahribatları anlattı ve yeni bir İliç faciası yaşanmaması için çalışmanın durdurulması çağrısı yaptı.

 

Erzincan İliç’teki Çöpler madeninde 9 işçinin toprak altında kaldığı facianın yankıları sürerken facianın ardından Türkiye genelindeki diğer projeler tartışma konusu oldu. Dikkatlerin çekildiği yerlerden biri de Ağrı’nın Diyadin İlçesi’nde bulunan Mollakara Altın Madeni oldu.Geçtiğimiz yıllarda Koza Altın İşletmelerinin, 20 ton altın rezervi tespit ettiği bölgede altın arama çalışmaları için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) onayı aldığı tesisisin hazırlık çalışmaları sürüyor.

 

İnsan Hakları Derneği Ağrı Şubesi ile Van Çevre Derneği, Ağrı’da düzenlediği basın açıklaması ile tesisin vereceği zararlara dikkat çekti ve çalışmaların bir an evvel durdurulması gerektiğini söyledi.Ağrı merkez Cumhuriyet Caddesi’nde yapılan basın açıklamasına çevreciler, avukatlar ve kent halkı katıldı.  Basın metnini okuyan İHD Ağrı şube eş başkanı Cengiz Oruç, tesisin vereceği zararları anlattı. “ Bölgemizde bulunan Diyadin Mollakara Altın Madeni Bölgenin ve kalkınmanın temeline Dinamitle donatılmış Nükleer bir bombadır.Diyadin Mollakara Madeni Fırat Nehrinin kolu olan Murat nehrinin doğduğu Tendürek Dağı eteklerinde çıkıp 722 km yol kat edip Fırat’a ulaşmaktadır. Yine bu Bölge Tarım ve Hayvancılığı ile yoğunlaşmış yaylacılık ve meraları ile Hayvancılık için rantabilitesi yüksek ve değerli bir bölgedir.Koza Altın Madenciliğin buradaki faaliyetleri bölge halkının zararına olup, bölgenin talan ve tahrip olması demektir. Bu maden ocağının siyanür ile altın ayrıştırması zehirin Doğuanadolu (kürdistan) coğrafyasını etkilediği gibi komşu Irak ve Suriye’de ki tabiatı ve doğasını da etkileyecek bir insanlık suçudur.Bu maden ocağı bilinen maden ocaklarından kat be kat zararlı ve doğa tabiat düşmanı bir katliamdır. Siyanür ile altın ayrıştırma işlemi sırasında  doğaya bırakılacak gözle görünür zehir oranı %10 civarındadır. Maden ocağında işlem ve kazı esnasında Havaya ve Doğaya Siyanürle birlikte Arsenik, Antimon, Cıva, Nikel, Krom ve kurşun gibi ağır madenlerde zehir saçacaktır.”

‘Sera, kaplıcalar ce hayvancılık yok olacak’

 

Bölgedeki kaplıcaların, tarımsal sera alanların doğrudan zarar göreceğini kaydeden Oruç, şunları söyledi; “Mevcut şirket bölgedeki taşınmaz ve gayrimenkulleri yüksek fiyatlara alarak bölgede bir kaos ortamı yaratmış, insanlara aş ve iş sözleri ile halkın geleceğini karartmıştır. Oysaki bölgede birçok endemik bitki yetişmekte olup, bu bitkiler tehdit altında yok olacaklardır. Yine bu bölge yayları ile meşhur Tendürek ve Aladağlardaki hayvancılığı bitirecektir. Bölgenin yapısında bulunan termal su kaynakları ile doğa, patlayıcılar ile tahribattan etkilenecek olup, mevcut termal yataklarını yok edecektir. Kaplıca turizmi büyük bir sekteye uğrayacaktır. Termallere bağlı Türkiye’nin en büyük Diyadin Tarıma Dayalı İhtisas Sera Organize Sanayi Bölgesinde üretilen domatesler ve diğer ürünler sekteye uğrayacaktır.”

‘Faaliyetler sonucu Tendürek Dağı volkanı  her an patlayabilir’

 

Açıklamada, tesisin yakın mesafede olduğu Tendürek Dağı’ndaki volkanik patlama riskine de değinildi. “Bu maden ocağında 11 milyon ton cevher işlenecektir. Bir ton cevher için yarım kilo siyanür kullanılacaktır. Bu da 5.500 (Beş Bin Beş Yüz) ton siyanür demektir. Burada görünen zehir havaya karışan diğer ağır metanlardaki zehire göre yaklaşık olarak doksan kat daha fazladır. Siyanür zehrinde ayrıca kostik-kireç hidroklorik asit ve kezzap ilave edilecek olup, bölge adeta cehenneme çevrilecektir.Tendürek bölgesi sönmemiş bir volkan olup, her an patlayabilir veya deprem ve toprak kaymasına müsait bir yapıdadır. Rakımın yüksek oluşu böyle bir felakette, önü alınmaz zayiatlar oluşturacaktır.”

‘Yeni bir İliç yaşanmasın’

 

İliç’in hatırlatıldığı açıklamada duyarlılık çağrısı yapıldı. “Yeni bir İliç katliamı yaşanmaması için devletin bu maden ocağı işletme kararını gözden geçirmeye davet ediyoruz. Burada kazanan para babaları, dış şirketler olup, bölgenin yararına katkı sağlayamazlar. Oysa bölgedeki kaynaklar tarım, sera, termal turizm için kullanılırsa rantabilitesi yüksek olacaktır. Halkın gelir seviyesi, yaşam kalitesi yüksek olabileceği gibi doğudan batıya göçüde önlemiş olur.  Maden ocağının 10-15 yıllık bir sürede tahrip edeceği doğa 300 yılda toparlanamaz. Tahrip edilen alan 300 yıl zehir yayacaktır. Şirketin devlete ödeyeceği vergi devede kulak olup, bu bölgede yaşamı etkileyecek maden ocağı yılda 300 ile 500 kişiye sağlayacağı istihdam yıllar boyu hastalıklı-kanserli bir toplum yaratacaktır. Maden işletmesinin yaptırmış, hazırlamış olduğu ÇED raporu gerçeği yansıtmadığı, bu madenin faaliyete geçmesiyle başta içme sularımız ve Fıratın zengin kolu olan Murat Nehrini, dağlarımızı, toprağımızı, tarım ve hayvancılığımızı ve insan yaşamımızı, bitikler, böcekler zarar göreceği gibi bölgenin ekonomik kaynakları olan tarım ve hayvancılık bitmiş engellenmiş olacaktır. Tüm bu saydıklarımızın önüne geçilmesi için devlet bu kararı gözden geçirmeli, bu şirkete bu halk heba edilmemeli ve bu nedenle maden ocağının, henüz işin başında iken doğa tahrip edilmeden, insanlar hasta olmadan, çevre kirlenmeden maden ocağının faaliyetleri durdurulmalıdır. “

 

Oruç, açıklamanın sonunda doğanın ve insanın katledilmesine sessiz kalmayacaklarını ve konuyu yargıya taşıyacaklarını aktardı.

 

 

Ağrı Mollakara Altın Madeni için basın açıklaması; ‘Yeni bir İliç faciası yaşanmasın’

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

BEDA
Giriş Yap

Ekolojihaber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin