EKOLOJİ HABER- İsrail ile Filistinli militan grup Hamas arasındaki çatışmalar İsrail’in Gazze Şeridi üzerindeki yoğun bombardımanıyla devam ediyor.Filistin haber ajansı Wafa, İsrail’in Gazze Şeridi’nin orta ve güneyinde düzenlediği hava saldırılarında 15 Filistinlinin öldüğünü bildirdi.
Wafa, Gazze’nin merkezindeki Nuseirat mülteci kampında bir eve düzenlenen saldırıda 13 kişinin öldüğünü, güneydeki Han Yunus kentinde ise bir kadın ile çocuğunun öldürüldüğünü aktardı.Nuseirat’ın yanı sıra Bureij mülteci kampına daha düzenlenen saldırılarda yaklaşık 31 Filistinli öldürüldü. Ölenler arasında iki gazeteci de bulunuyor.Han Yunus’ta da birçok konut yerle bir edildi. Avrupa Hastanesinde meydana gelen son saldırıda iki Filistinli hayatını kaybetti ve çok sayıda Filistinli de yaralandı.
Gazze’nin güneyi, kuzeyden güneye kaçmaları tavsiye edilen Filistinlilerin çoğunluğu için güvenli bir yer olarak görülüyordu.
İsrail bombardımanı nedeniyle tahrip olan altyapı nedeniyle Gazze sokaklarında lağım suları akmaya başladı. Tüm önemli sağlık hizmetlerinin durma noktasında olması nedeniyle, yerel halk arasında kolera gibi mide-bağırsak ve bulaşıcı hastalıklarda büyük bir artış yaşanması ihtimali endişe verici boyutlara ulaştı.
Netanyahu ‘savaş suçu şüphesi uyandırmamak için’ Gazze’ye yakıt girişine müsaade etti
İsrail Yayın Dairesinin aktardığına göre İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu uzun bir kabine toplantısı sırasında, günde iki kamyon yakıtın Gazze’ye girmesine izin verme kararını diğer bakanlara gerekçelendirmek zorunda kaldı.
İsrail medyasına konuşan kaynaklara göre Netanyahu, böyle bir hamle yapmaması halinde İsrail’in Gazze şeridindeki askeri operasyonlarını sürdürmek için uluslararası meşruiyetini kaybedebileceğini ve “savaş suçu” işlediğinden şüphelenilebileceğini söyledi.
Yakıtın Gazze’ye girmesine karşı çıkan İsrailli politikacılar ise, bunun insani amaçlarla kullanılmak yerine Hamas’a can simidi olacağını iddia etti.
Felaket boyutlarına ulaşan insani kriz sırasında enklava yakıt girişine izin verilmemesi, hastanelerin kapatılmasına, su arıtma tesislerinin çalışmamasına ve daha birçok tehlikeye neden oldu ve savaş sırasında halkı tıbbi imkanlardan yoksun ve salgın hastalık tehdidiyle karşı karşıya bıraktı.Birleşmiş Milletler sivil halkın karşı karşıya olduğu tehlikeler konusunda uyarılar yapmasına rağmen İsrail, Hamas tarafından rehin alınan İsrail vatandaşları serbest bırakılana dek bölgeye yakıt girişine izin verilmeyeceğini kaydetmişti.
Doktorlar ve Filistinli yetkililer, dün (18 Kasım) İsrail güçlerinin El Şifa Hastanesindeki doktorlara, hastalara ve yerinden edilmiş kişilere tıbbi yerleşkeyi boşaltmalarını emrettiğini ve bazı kişilerin başlarına silah dayanarak hastaneden çıkarıldığını bildirdi.Sağlık yetkilileri, hastanedeki 31 prematüre bebeğin Gazze Şeridinin güney kesimine doğru yola çıktığını kaydetti.
Save the Children (Çocukları Kurtarın) adlı sivil toplum kuruluşu bebeklerin tahliyesi için Şifa Hastanesine altı ambulans gönderdi. Bebekler Avrupa Hastanesi ve Nasır Hastanesine teslim edilecek.Ancak güneydeki hastaneler de maksimum kapasiteye ulaştı. Nasser Hastanesinde 12 kuvözün halihazırda dolu olduğu ve gelecek 31 bebek için yalnızca altı kuvöz kaldığı belirtildi. Dolayısıyla İsrail bombardımanı devam ederken bu bebekler için güneydeki durum bile kritik.
Kaynak: Yeşil Gazete
Foto: AP