Gazzeliler kanalizasyon atıkları arasında, kirli su içerek ve zehirli hava soluyarak hayatta kalmaya çalışıyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

EKOLOJİ HABER- Gazze sakinleri, İsrail’in ayrımsız bombardımanın yanı sıra akut solunum yolu enfeksiyonları, ishal, bit ve uyuzla da mücadele etmek zorunda.

UNDP’nin bir araştırma raporuna göre, 15 yıl önce Gazze‘de 23 gün süren bir savaş, tarım arazilerinin yüzde 17’sinin “yeniden canlandırma şansının çok az olduğu veya hiç olmadığı bir şekilde harap olmasına” neden olmuştu.

Uzmanlar mevcut savaşın üzerinden 70 gün geçmişken, dünyanın en kalabalık bölgelerinden biri olan dar şeridin doğasına geri dönüşü olmayan zararlar verildiği konusunda uyarıyor.

Euronews‘in aktardığına göre, bölgede hava kirliliği arttı, yaban hayatı büyük zarar gördü ve su kaynaklı hastalıklar yayılıyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü bu yılın ekim ayında İsrail’in Gazze ve Lübnan’a beyaz fosfor attığını doğrulamıştı. Bu kimyasalın insanlar, hayvanlar ve çevre üzerinde ciddi ve ölümcül etkileri olduğu biliniyor. Son derece zehirli bir madde olan beyaz fosfor, insan cildini yakması ve solunum problemlerine yol açmasının yanı sıra toprağı ve su kaynaklarını da zehirliyor.

Kahire merkezli Synerjies Uluslararası ve Stratejik Araştırmalar Merkezi’nin genel müdürü ve sürdürülebilir kalkınma danışmanı Khaled El-Sayed, “Araştırmalar, [bombaların] yanması sırasında ortaya çıkan yoğun ısının, toprağın hem fiziksel yapısını hem de kimyasal özelliklerini değiştirebileceğini, dolayısıyla verimliliği azaltabileceğini ve topraktan kaynaklanan hastalıkların olasılığını artırabileceğini gösteriyor” diye konuşuyor.

 

Evlerin çevresinde kanalizasyon birikintileri oluştu

Gazzelilerin bu dehşetten kaçmak için gidebilecekleri alan ise gün geçtikçe küçülüyor. Güney Gazze‘deki Han Yunus, savaştan önce yaklaşık 400.000 kişiye ev sahipliği yapıyordu. Şimdi bir milyondan fazla kişi yaklaşık 54.5 kilometrekare biraz üzerinde bir alana sıkışmış durumda.

Muhammed Süleyman‘a konuşan 58 yaşındaki Gazzeli Ahmed Al-Astal, aylardır süren ve 20 binden fazla kişinin ölümüne yol açan bombardımanlarda ailesinin hala hayatta olmasına minnettar ancak evini çevreleyen derin kanalizasyon suyu birikintilerinin de yeni bir endişe kaynağı olduğunu söylüyor: “Torunlarımın hayatları tehlikede.”

Gazzeliler çocukların çoğunda solunum yolu enfeksiyonu ve vücutlarında döküntüler olduğunu anlatırken, doktorlar da bunun kirli çevre ve sudan kaynaklanan hastalıkların belirtisi olduğunu kaydediyor.

Hamas‘ın 7 Ekim’de İsrail’e düzenlediği ve 1.200 kişinin ölümüne yol açan saldırısından bu yana İsrail, Şeride’ye giren yakıt tedarikini sınırladı ve çoğu kamu hizmetini felç etti. Han Yunus belediyesi kanalizasyonu şehir dışındaki arıtma istasyonlarına pompalayamadı. Kanalizasyon arıtma istasyonları, jeneratörlerine güç sağlayacak yakıt olmadığından tutarlı bir şekilde çalışmıyor. Bu nedenle de bölge neredeyse tamamen kanalizasyon suyuyla dolmuş durumda.

 

Yeşi Gazete

Gazzeliler kanalizasyon atıkları arasında, kirli su içerek ve zehirli hava soluyarak hayatta kalmaya çalışıyor

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

BEDA
Giriş Yap

Ekolojihaber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin