BM: Nehirler Son 30 Yılın En Düşük Seviyesine Ulaştı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

EKOLOJİ HABER- 2023’te rekor sıcaklıkların kırılması ile beraber nehir akışları tüm zamanların en düşük seviyesine geriledi. Uzmanlar 2024’te yeni sıcaklık rekorlarının su kıtlığını daha da güçlendirebileceğini söyledi.
BM hava durumu ajansının yeni yayımladığı bir rapora göre, dünya genelindeki nehir akışları rekor sıcaklıkların ortasında geçen yıl tüm zamanların en düşük seviyelerine geriledi. Talebin arttığı bir dönemde su kaynaklarının bu durumu endişelerin artmasına neden oldu.

33 yıl öncesine ait verilere dayanan, Küresel Su Kaynaklarının Durumu raporuna göre, uzun süreli kuraklıklar Kuzey, Orta ve Güney Amerika’nın büyük kısımlarında nehir akışına büyük darbe vurdu; Mississippi ve Amazon Nehri havzalarında 2023’te rekor düzeyde düşük su seviyeleri rapor edildi.

Ganj ve Mekong nehri havzalarında da ortalamanın altında koşullar görüldü. Genel olarak, küresel su toplama alanlarının %50’sinde anormal koşullar tecrübe edildi; bunların çoğunda su sıkıntısı vardı ve tarım ve sanayi için su mevcudiyeti azalıyordu.

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) Genel Sekreteri Celeste Saulo, gazetecilere verdiği demeçte, “Su, iklim değişikliğinin yaşandığı çağımızın en anlamlı göstergesi haline geliyor, ancak bu rezervleri korumak için harekete geçmiyoruz” dedi.

Saolu, iklim değişikliği nedeniyle su döngülerinin daha düzensiz hale geldiğini söylerken, değişiklikleri izlemek ve bunlara yanıt vermek için hidrolojik izlemenin artırılması çağrısında bulundu.

Amazon kuraklığı bu yıl tekrarlandı ve daha önce gemi seferlerine elverişli olan bölgelerde çamur yığınları ortaya çıktı. WMO Hidroloji Direktörü Stefan Uhlenbrook, bu yıl dünyanın yeni sıcaklık rekorlarının rapor edildiği bölgelerinde daha fazla su kıtlığı beklediğini söyledi.

BM: Nehirler Son 30 Yılın En Düşük Seviyesine Ulaştı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

BEDA
Giriş Yap

Ekolojihaber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin