Tütün emekçisi kadınlar emeklerinin karşılığını alamıyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

EKOLOJİ HABER- Adıyaman’da tütün emekçisi kadınlar, tarlada yoğun mesai harcamalarına rağmen emeklerinin karşılığını alamıyor.

5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanuna göre Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan yetki belgesi almadan veya bildirimde bulunmadan tütün ticareti yapanlara iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası verilirken, yetki belgesi almak isteyen kişilerden ise, 50 milyon TL’ye kadar teminat isteniyor.

Depremin vurduğu, 5 bin 866 hektar ekim alanıyla tütün üretiminde yüzde 9 payı olan Adıyaman’da hayatlarını tütün yetiştiriciliğiyle idame ettirmeye çalışan kadınlar, ekonomik kriz, yasaklar ve cinsiyet eşitsizliğine karşı ayakta durmaya çalışıyor. Kadınlar, bir yandan tütüne getirilen yasaklara karşı direnirken, bir yandan da toplumsal cinsiyet eşitsizliğiyle mücadele ediyor. Yaz mevsiminin ilk günlerinden başlayarak Eylül ayı sonuna kadar süren hasat zamanında iş yükleri giderek artan kadınlar, bu süreçte erkeklerden daha fazla mesai harcıyor. Özellikle çalışma temposunun giderek arttığı hasat zamanında kadınların mesaisi gece 02:00’a kadar sürüyor.

Çelikhan ilçesine bağlı Pınarbaşı Beldesi Mestan köyünde fidelerin toprağa verilmesinden, kurutulup satılmasına kadar geçen bir yıllık sürecin her aşamasında yer almalarına rağmen emekleri yok sayılan kadınlar, yaşadıkları zorlukları anlattı.

Saniye Bekmezci (45), son 3 senedir hem girdi maliyetlerinin hem de işçi yevmiyelerinin artmasıyla üreticiler olarak zorlu bir süreç yaşadıklarını belirtti. Depremle birlikte yaşanan sorunların arttığına dikkati çeken Bekmezci, “Depremi Malatya’da yaşadık. 10 Mart’ta köyümüze geldik. Sedirleri ektik, tohumları yere attık, Mayıs’ın 24’ünde dikim yaptık, şimdi de topluyoruz. Kalabalık bir aile olmadığımız için toplama zamanı dışarıdan işçi getiriyoruz. Onların yevmiye ücretleri de var. Ürüne gelirsek, onu satarken bazen paramızı alamadığımız oluyor. Bazen hiç ürün satamıyoruz böyle belirsizlikler de var. O yüzden de çok zorlanıyoruz. Geçen sene 15 dönüm ekerken bu sene 7 dönüm ekebildik” diye konuştu.

Kadınlar olarak mesaiye erken başladıklarını kaydeden Bekmezci, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sabahları genelde 05:00’da kalkıyorum ancak bazı günler 04’te de uyandığım oluyor. Kalkıp işçiler için kahvaltı hazırlıyorum. 07:00’da tarlaya geliyoruz. İşçilerle birlikte kahvaltımızı yaptıktan sonra tarlaya giriyoruz. 10 buçukta eve geçerek öğle yemeğini hazırlıyorum. Sonra tekrar tarlaya geliyoruz. Akşam saat 21.00’a kadar tütün ile uğraşıyoruz. Aynen bir çocuğu yetiştirir gibi tütün yetiştiriyoruz. Gelen işçiler de kadın.”

TÜTÜN YASAKLARI

Üreticiler olarak her alanda zorlandıklarını ifade eden Bekmezci, bir yandan da tütüne dönük yasaklarla mücadele ettiklerini vurguladı. Bekmezci, “Geçtiğimiz senelerde tütünün yasaklanmaması için yapılan protestolara gitmiştik. Valilik ile konuşurken, tütünün genel geçim kaynağımız olduğunu söyledim. Valilik de bize, ‘Biz tütünü yasaklamıyoruz işinizi kolaylaştırıyoruz’ dedi. Neyi kolaylaştırdıklarını hala anlamış değiliz” dedi.

MA

Tütün emekçisi kadınlar emeklerinin karşılığını alamıyor

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

BEDA
Giriş Yap

Ekolojihaber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin