Bağ bozumunda verim düşük

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

EKOLOJİ HABER- Doğu ve Güneydoğu Anadolu kentlerinde sonbaharla paralel olarak bağ bozumu, iklimsel farklılıklar nedeniyle genelde Eylül ayının başında başlıyor, Ekim ayının sonuna kadar sürüyor. Bağ bozumları, üzüm toplamanın ötesinde ailelerin bir araya geldiği geleneklerin canlandırıldığı bir ortama dönüşüyor. Sararan bağların içinde herkes ayrı bir görev üstlenir. Kimi üzüm toplar, kimi doldurulan kovaları taşır, kimi havuzda ezme işlemini yapar, kimi şireyi kazana taşır, kimi ateşi yakar, kimi yakılacak odun ve çubuk arayışına girer, kimi kazanın üzerinde biriken köpüğü ayıklar, kimi bulamaç yapar, kimi de pestil ve cevizli sucuk yapmakla uğraşır. Heyecanı ve renkliliği çok olan bu üretim esnasında büyük bir dayanışma örnekleri ortaya ç

Diyarbakırın Kulp ilçesine bağlı Eskar Mahallesi’nin mezralarında bu yıl rekolte iyi olmasa da şire kazanları, pekmez, pestil, kesme ve cevizli sucuk için kaynıyor. Bağlardan son yıllarda artık eskisi gibi verim alamayan çiftçiler, bunu “bahardaki aşırı yağışlar, yaz aylarındaki aşırı sıcaklar ve yanlış ya da sahte ilaç kullanımına” bağlıyor.

Bağ bozumunda çoğunlukla kadınlar, uzmanlık rollerini oynuyor. Bağlardan bin bir zahmetle toplanan üzümlerin “sıkma, şire kaynatma ve pestil yapma” sırasında kadınların emekleri öne çıkıyor. Şireyi kazanlarda kaynattıktan sonra hazırlanan bulamaçları evlerin damlarındaki çarşaflara çok ince seren kadınlar, yine kuruma işleminin tamamlandığı ertesi gün pestili çarşaflardan ayırıyor. Bir süre serin havada asılı bırakılan pestiller, daha sonra katlanarak kışın tüketilmek üzere kaldırılıyor.

Pestil ve cevizli sucukun aksine pekmez yapma işlemi daha rahat. Bağdan havuza uzanan işlemde elde edilen şire, kazanlarda kaynatılıp süzüldükten sonra yaklaşık 8 saat gibi sürede kısık ateşte kaynatılıyor. Kazandaki şire pekmez kıvamına geldikten sonra dinlendirilip soğutulduktan sonra bidonlara dolduruluyor.

MA

Bağ bozumunda verim düşük

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

BEDA
Giriş Yap

Ekolojihaber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin